Meeste vissen stammen af van landdieren

© Science Photo Library

De meeste zeevissen die vandaag leven, stammen af van landdieren.

Het leven op aarde ontstond in het water en kroop pas daarna op het land. Dat is de algemene gedachte. Maar ondertussen weten we dat onze walvissen afkomstig zijn van landdieren die opnieuw de weg naar het water – eerst zoet water, daarna de zee – zochten.
Volgens het vakblad Proceedings of the Royal Society B gaat iets vergelijkbaars op voor meer dan driekwart van de vissen die vandaag in de oceaan leven. Een grondige analyse van fossiele vondsten wijst uit dat de voorlopers van onze zeevissen 300 miljoen jaar geleden allemaal in zoet water leefden, en dat ze pas vanaf 170 miljoen jaar geleden de weg naar de zee vonden.

Dat noopt tot de conclusie dat de meeste gewervelde dieren vandaag afkomstig zijn van landecosystemen. Vreemd, want er zouden al een half miljard jaar lang vissen in de zee leven.

Leven in oceaan gevoeliger aan uitsterven

Biologen gaan er nu van uit dat het leven in de oceaan gevoeliger is aan uitsterven dan op het land, omdat er minder mogelijkheden zijn om efficiënt op veranderingen te reageren. Kleinschalige ecosystemen, zoals meren en riviertjes, zouden als een soort reservebank fungeren, vanwaaruit de zee opnieuw kan worden gekoloniseerd.

De sterke verzuring van onze oceanen die er zit aan te komen zou zo’n dramatisch effect kunnen hebben. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content