Maven arriveert bij Mars na 10 maanden

© Reuters

Na een reis van tien maanden is de Amerikaanse ruimtesonde Maven bij Mars toegekomen. De sonde moet informatie leveren voor een bemande Marsmissie ten vroegste in 2030.

Na een reis van tien maanden en 711 miljoen kilometer is de Amerikaanse ruimtesonde Maven in een baan rond Mars gekomen, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld.

Gegevens voor bemande Marsmissie

De onbemande sonde kwam maandag om 4u24 Belgische tijd in een baan rondom de Rode Planeet om daar als nooit tevoren de bovenste lagen van de atmosfeer te bestuderen.

Onderzoekers hopen dat de gegevens van de ongeveer 500 miljoen euro kostende missie hen zullen leren hoe het komt dat er op Mars geen leven is kunnen ontstaan of is kunnen blijven bestaan. Wetenschappers gaan er immers van uit dat de atmosfeer van de planeet er ooit heel anders heeft uitgezien en dat er vloeibaar water heeft gestroomd.

Bovendien moet de sonde gegevens opleveren voor een bemande Marsmissie in ten vroegste 2030, zei NASA-hoofd Charles Bolden.

Indiase Maansonde

De ongeveer 11 meter lange sonde werd in november gelanceerd vanaf de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida met een Atlas-V draagraket. Op Mars zijn al robotjeeps als Curiosity en Opportunity aan het werk, terwijl sondes in een baan rond de planeet onderzoek verrichten. Daar komt woensdag de Indiase Maansonde Mangalyaan bij. Maandag is een vier seconden durende testontsteking van de motoren succesvol verlopen, aldus het Indiase ruimtevaartbureau ISRO. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content