‘Marsonauten’ terug thuis na simulatievlucht van 17 maanden

© Reuters

De deelnemers simuleerden sinds 3 juni 2010 een meer dan 50 miljoen kilometer lange vlucht naar Mars en terug, inbegrepen een virtuele wandeling op de Rode Planeet.

Na een verblijf van 520 dagen in een nagebouwd ruimteschip bevinden de deelnemers aan een gesimuleerde vlucht naar Mars zich weer in vrijheid. Daarmee is een eind gekomen aan het langste isolatie-experiment in de geschiedenis van de ruimtevaart.

De drie Russen, een Fransman, een Italiaan en een Chinees stapten in Moskou in blauwe overalls uit de buisvormige wetenschappelijke module.Wetenschappers uit Rusland en Duitsland en familieleden onthaalden de zes zichtbaar bleke mannen op applaus. De “Marsonauten” straalden van geluk. Wegens mogelijk besmettingsgevaar bleven de mannen slechts kort buiten.

“De zuurstofrijke buitenlucht kan in de hoofden van de bemanning een euforisch gevoel veroorzaken”, zei IMBP-expert Alexander Soevorov voor het einde van het experiment. De deelnemers simuleerden sinds 3 juni 2010 net 17 maanden lang een meer dan 50 miljoen kilometer lange vlucht naar Mars en terug, inbegrepen een virtuele wandeling op de Rode Planeet.

De “Marsonauten” zullen op 8 november tijdens een internationale persconferentie in de Russische hoofdstad uitvoeriger over hun ervaringen berichten. Aan het experiment namen Alexander Smolejevski, Alexej Sitjov, Soekhrob Kamolov (allen uit Rusland), Wang Yue (China), Romain Charles (Frankrijk) en Diego Urbina (Italië) deel. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content