De Amerikaanse robot InSight heeft op Mars zijn zonnepanelen geopend en een nieuwe foto doorgestuurd, via de orbiter Mars Odyssey. Terwijl op de eerste foto vooral zand- en stofkorrels te zien waren, hebben we bij het tweede beeld al meer een idee van de omgeving waar InSight zich bevindt. Ook zijn de instrumenten van de robot te zien.

De eerste foto van de Marslander toonde vooral stof en brokstukken van de landing. , Nasa
De eerste foto van de Marslander toonde vooral stof en brokstukken van de landing. © Nasa

De robot zond signalen dat de zonnepanelen zijn opengeklapt en zonlicht wordt opgevangen op het oppervlak van Mars. De orbiter stuurde die signalen door naar de aarde, waar die omstreeks 2.30 uur Belgische tijd zijn aangekomen. Door de zonnepanelen kan de robot elke dag zijn batterijen opladen, aldus NASA. 'Het InSight-team kan wat rustiger slapen vannacht, nu we weten dat de zonnepanelen van het ruimtetuig zijn ingezet en de batterijen opladen', aldus Tom Hoffman, projectmanager van InSight in het Jet Propulsion Laboratory van NASA, dat de missie leidt.

De twee zonnepanelen van het ruimtetuig zijn elk 2,2 meter breed. Hoewel Mars minder zonlicht krijgt dan de aarde, vanwege de afstand tot de zon, heeft de robot niet veel nodig om te kunnen werken, aldus NASA.

Op een klaarlichte dag leveren de panelen 600 tot 700 watt, wat meer dan voldoende moet zijn om de instrumenten van de robot te doen werken. Wanneer de panelen door stof zijn bedekt, wat vaak kan voorkomen op Mars, zouden de panelen nog zeker 200 tot 300 watt leveren.

De Amerikaanse robot InSight heeft op Mars zijn zonnepanelen geopend en een nieuwe foto doorgestuurd, via de orbiter Mars Odyssey. Terwijl op de eerste foto vooral zand- en stofkorrels te zien waren, hebben we bij het tweede beeld al meer een idee van de omgeving waar InSight zich bevindt. Ook zijn de instrumenten van de robot te zien.De robot zond signalen dat de zonnepanelen zijn opengeklapt en zonlicht wordt opgevangen op het oppervlak van Mars. De orbiter stuurde die signalen door naar de aarde, waar die omstreeks 2.30 uur Belgische tijd zijn aangekomen. Door de zonnepanelen kan de robot elke dag zijn batterijen opladen, aldus NASA. 'Het InSight-team kan wat rustiger slapen vannacht, nu we weten dat de zonnepanelen van het ruimtetuig zijn ingezet en de batterijen opladen', aldus Tom Hoffman, projectmanager van InSight in het Jet Propulsion Laboratory van NASA, dat de missie leidt. De twee zonnepanelen van het ruimtetuig zijn elk 2,2 meter breed. Hoewel Mars minder zonlicht krijgt dan de aarde, vanwege de afstand tot de zon, heeft de robot niet veel nodig om te kunnen werken, aldus NASA. Op een klaarlichte dag leveren de panelen 600 tot 700 watt, wat meer dan voldoende moet zijn om de instrumenten van de robot te doen werken. Wanneer de panelen door stof zijn bedekt, wat vaak kan voorkomen op Mars, zouden de panelen nog zeker 200 tot 300 watt leveren.