Machine zet zweet om in drinkwater

© Reuters

Een Zweedse ingenieur heeft een machine ontwikkeld die zweet uit kledij haalt en het vocht omzet in drinkbaar water.

Om het wereldwijde tekort aan drinkbaar aan te kaarten, heeft een Zweedse ingenieur een machine ontwikkeld die zweet omzet in drinkwater.

De gebruiker steekt simpelweg een bezweet kledingstuk in een machine. Het apparaat draait erg snel rond en mede door de warmte komt het zweet vrij. De dampen die ontstaan worden opgevangen in een membraam, zo ontworpen dat enkel de watermoleculen worden doorgelaten en er drinkbaar water overblijft.

Ingenieur Andreas Hammar bouwde het apparaat voor het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef). Via het inventieve initiatief wil Unicef aankaarten dat wereldwijd 780 miljoen mensen geen toegang hebben tot proper water.

Astronauten

“De machine werkt door een systeem van membraandestillatie”, vertelde Hammar aan BBC. “Het Internationaal Ruimtestation gebruikt dezelfde techniek om de urine van astronauten te behandelen”, aldus de ingenieur. “Al was onze machine een stuk goedkoper om te bouwen.”

De hoeveelheid water die vrijkomt, hangt af van hoe zweterig de persoon is. Een gemiddelde T-shirt levert 10 milliliter water op, bijna een mond vol.

Properder dan kraantjeswater

“Al meer dan duizend mensen hebben elkaars zweet gedronken”, klonk het in het Zweedse Gotenburg waar de machine aan een groot publiek werd voorgesteld. Volgens de uitvinders klinkt dat misschien vies, maar is het dat zeker niet. “Ons zelfgemaakte water is properder dan kraantjeswater.” (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content