Lancering van Artemis-1 na waterstoflek opnieuw afgeblazen: ‘Meerdere weken uitstel’

Op Cape Canaveral in Florida is zaterdag de lancering van de SLS-draagraket in het kader van de Artemis-1 missie afgeblazen, opnieuw om technische redenen. © AFP

Op Cape Canaveral in Florida is zaterdag de lancering van de SLS-draagraket in het kader van de Artemis-1 missie afgeblazen, opnieuw om technische redenen.

De SLS had vanaf 20.07 uur Belgische tijd twee uur de tijd om de onbemande Orion-capsule naar de Maan te slingeren. Maar net als bij de eerste poging maandag verliepen de voorbereidingen hobbelig. In het bijzonder was er een lek in de leiding die vloeibare waterstof vanuit de grondinstallaties naar de eerste trap van de 98 meter hoge draagraket moet brengen. Drie keer het tanken stopzetten en herstarten na troubleshooting leverde niets op.

Na wat verwarring besliste lanceerdirecteur Charlie Blackwell-Thompson de start af te blazen. 

Het missiemanagement liet enkele uren later weten dat het nieuwe technische defect ernstiger was dan het eerste. Een lancering maandag, die eerst nog in het vooruitzicht was gesteld, ‘ligt niet langer op tafel’. ‘We zullen niet lanceren totdat we denken dat het goed is’, verklaarde NASA-baas Bill Nelson. Een beslissing over een nieuwe lanceerdatum zou er ten vroegste begin volgende week komen. Maar het proces van controles en herstellingswerken zou minstens ‘enkele weken’ vergen. De draagraket zou niet aan de lanceerplaats hersteld kunnen worden maar terug moeten naar het assemblagegebouw.
Het Artemis-programma beoogt om, ten vroegste in 2025, opnieuw mensen op de Maan te zetten en terug te halen. Daar zal voor het eerst een vrouw en iemand van kleur bij zijn. De NASA wil dit, naar analogie van het Apollo-programma, stapsgewijs bereiken.
De eerste missie bestaat erin de onbemande Orion-capsule rond de Maan te laten draaien en te laten terugkeren, om de betrouwbaarheid van de systemen te testen.

Partner Content