Komeetlandertje Philae wellicht gestorven

© ESA

De pogingen om contact te maken met de lander van ruimtesonde Rosetta lijken te zijn mislukt. Het ziet er dus naar uit dat de kleine komeetrover verloren is.

Een team wetenschappers van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft een laatste boodschap gestuurd naar Philae in een poging om hem wakker te maken. Volgens de wetenschappers bevindt het tuigje zich op een schaduwrijke plaats op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko waar het zijn batterijen niet meer kan opladen. Op het commando om zich te verplaatsen, heeft hij niet gereageerd. Misschien heeft Philae zich verplaatst maar kan hij door een beschadigde transmitter niet antwoorden. Het is evenwel waarschijnlijker dat hij het signaal gewoon nooit ontvangen heeft.

Verloren

Dit betekent dat de lander op komeet 67P wellicht nooit meer van zich zal laten horen en de gegevens die hij sinds deze zomer heeft verzameld verloren zijn.

Philae maakt deel uit van een van de grootste succesverhalen van de ESA toen het eind 2014 op een komeet landde. Dat was de eerste keer in de geschiedenis van de menselijke ruimtevaart. Het robotje werd echter meteen geconfronteerd met problemen. Zo weigerden de harpoenen die Philae met de ondergrond moesten verankeren dienst en raakte hij vast, ver weg van de zon die voor de nodige energie moest zorgen.

Moedersonde Rosetta

Sowieso komt de missie van Philae eind januari tot een einde. De komeet bevindt zich dan zo ver verwijderd van de zon dat het te koud en te donker wordt voor Philae om nog te kunnen functioneren. Het German Aerospace Center in Keulen blijft echter tot eind januari proberen om contact te zoeken met Philae.

Ondertussen cirkelt moedersonde Rosetta nog steeds in een baan rond de komeet, maar bevindt ze zich te ver weg om Philae te kunnen zien. Rosetta zet in september haar missie stop. Mogelijk zullen de wetenschapper ook haar laten landen op de komeet. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content