'De eerste sprong duurde zowat twee uur, de tweede zowat zeven minuten', zei landingsmanager Stephan Ulamec van het Duitse ruimtevaartbureau DLR op een briefing.

Hij voegde eraan toe dat er nog steeds een onderzoek loopt naar wat er precies is gebeurd en waar de lander precies staat. Mogelijk leveren foto's van de moedersonde Rosetta duidelijkheid.

Stabiel, maar niet stevig

Duidelijk is dat één van de drie landingspoten geen contact heeft met het oppervlak, waardoor het ruimtetuig niet stevig verankerd is. Toch is de lander 'stabiel ondanks niet ideaal', zei vluchtverantwoordelijke Paolo Ferri van het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

Volgens de Britse openbare omroep BBC is de lander zowat een kilometer opgeveerd, en is de Philae wellicht een kilometer van de geplande landingsplaats terechtgekomen.

Te weinig zonlicht

De sonde heeft reeds de eerste foto's van het oppervlak van een komeet doorgestuurd.

Maar de Philae, die de grootte van een wasmachine heeft, is in de schaduw van een rots terechtgekomen en de zonnepanelen krijgen niet maximaal licht, wat problematisch is voor het herladen van de batterijen.

Nog volgens de BBC is het mogelijk om het landingsgestel zodanig te herconfigureren om naar een andere plaats te 'springen', maar waarschijnlijk is er volgens Ulamec te weinig tijd om de benodigde analyse voor zo een correct manoeuvre uit te voeren.

Bovendien riskeert een nieuw afvuren van de harpoenen het tuig opnieuw te laten opveren. Boren in de ondergrond om stalen te vergaren kan dan weer de stabiliteit van de Philae in gevaar brengen.

De komeetkop draait in ongeveer 12 uur rond zijn as. De robot zou maar anderhalf uur zonlicht ontvangen, aldus de BBC.

Historisch

Het Europese ruimtetuig Rosetta zette Philae woensdag uit, die nadien landde op de komeet P67. De reis van de robot naar de komeet duurde zeven uur. Lees alles over deze historische gebeurtenis in onze liveblog. (Belga/KVDA)

'De eerste sprong duurde zowat twee uur, de tweede zowat zeven minuten', zei landingsmanager Stephan Ulamec van het Duitse ruimtevaartbureau DLR op een briefing.Hij voegde eraan toe dat er nog steeds een onderzoek loopt naar wat er precies is gebeurd en waar de lander precies staat. Mogelijk leveren foto's van de moedersonde Rosetta duidelijkheid.Duidelijk is dat één van de drie landingspoten geen contact heeft met het oppervlak, waardoor het ruimtetuig niet stevig verankerd is. Toch is de lander 'stabiel ondanks niet ideaal', zei vluchtverantwoordelijke Paolo Ferri van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Volgens de Britse openbare omroep BBC is de lander zowat een kilometer opgeveerd, en is de Philae wellicht een kilometer van de geplande landingsplaats terechtgekomen. De sonde heeft reeds de eerste foto's van het oppervlak van een komeet doorgestuurd. Maar de Philae, die de grootte van een wasmachine heeft, is in de schaduw van een rots terechtgekomen en de zonnepanelen krijgen niet maximaal licht, wat problematisch is voor het herladen van de batterijen. Nog volgens de BBC is het mogelijk om het landingsgestel zodanig te herconfigureren om naar een andere plaats te 'springen', maar waarschijnlijk is er volgens Ulamec te weinig tijd om de benodigde analyse voor zo een correct manoeuvre uit te voeren. Bovendien riskeert een nieuw afvuren van de harpoenen het tuig opnieuw te laten opveren. Boren in de ondergrond om stalen te vergaren kan dan weer de stabiliteit van de Philae in gevaar brengen. De komeetkop draait in ongeveer 12 uur rond zijn as. De robot zou maar anderhalf uur zonlicht ontvangen, aldus de BBC.Het Europese ruimtetuig Rosetta zette Philae woensdag uit, die nadien landde op de komeet P67. De reis van de robot naar de komeet duurde zeven uur. Lees alles over deze historische gebeurtenis in onze liveblog. (Belga/KVDA)