Een onbewoond eilandje in de Golf van Bengalen, dat jarenlang door zowel India als Bangladesh werd opgeëist, is opgeslokt door de zeegolven als gevolg van het stijgende zeepeil en erosie.

Het 3,5 kilometer lange en 3 kilometer brede eilandje dankte zijn ontstaan aan een orkaan veertig jaar geleden. Het lag in de regio van Sunderbans, een uitgestrekte delta op de grens tussen India en Bangladesh.

Beide landen claimden het eilandje. India doopte het om tot "New Moore" maar in Bangladesh was het bekend als "South Talpatti". De klimaatverandering heeft dus een punt heeft gezet achter het dispuut tussen beiden landen over het eilandje.

Sugata Hazra, lector bij het oceanografische onderzoekscentrum van de universiteit Jadaypur in de Indische stad Calcutta, bevestigt dat er op satellietbeelden geen sporen meer zijn van het eiland. Ook vissers, met wie hij contact opnam, bevestigen de verdwijning.

Nog vijf andere eilanden bedreigd

Het is niet de eerste keer dat er een eiland in de Golf van Bengalen verdwijnt. In 1996 werd het grotere eiland "Lohachara" opgeslokt door de zeegolven. Vierduizend inwoners moesten toen op zoek naar een nieuw onderkomen.

Volgens Hazra worden minstens nog vijf andere eilanden bedreigd in hun voortbestaan door het stijgende water.

Een onbewoond eilandje in de Golf van Bengalen, dat jarenlang door zowel India als Bangladesh werd opgeëist, is opgeslokt door de zeegolven als gevolg van het stijgende zeepeil en erosie. Het 3,5 kilometer lange en 3 kilometer brede eilandje dankte zijn ontstaan aan een orkaan veertig jaar geleden. Het lag in de regio van Sunderbans, een uitgestrekte delta op de grens tussen India en Bangladesh. Beide landen claimden het eilandje. India doopte het om tot "New Moore" maar in Bangladesh was het bekend als "South Talpatti". De klimaatverandering heeft dus een punt heeft gezet achter het dispuut tussen beiden landen over het eilandje. Sugata Hazra, lector bij het oceanografische onderzoekscentrum van de universiteit Jadaypur in de Indische stad Calcutta, bevestigt dat er op satellietbeelden geen sporen meer zijn van het eiland. Ook vissers, met wie hij contact opnam, bevestigen de verdwijning. Nog vijf andere eilanden bedreigd Het is niet de eerste keer dat er een eiland in de Golf van Bengalen verdwijnt. In 1996 werd het grotere eiland "Lohachara" opgeslokt door de zeegolven. Vierduizend inwoners moesten toen op zoek naar een nieuw onderkomen. Volgens Hazra worden minstens nog vijf andere eilanden bedreigd in hun voortbestaan door het stijgende water.