Klacht wegens wetenschapsfraude tegen professor Herman Matthijs

De Gentse universiteit onderzoekt een klacht wegens wetenschapsfraude tegen professor Herman Matthijs.

De Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de Gentse Universiteit onderzoekt een klacht tegen professor Herman Matthijs wegens wetenschapsfraude. Dat bevestigt vicerector Luc Moens.

“Het onderzoek komt er naar aanleiding van een klacht”, klinkt het. “De procedure van de UGent voorziet dat die klacht automatisch overgemaakt wordt aan de Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit, die in alle objectiviteit ten gronde over de zaak oordeelt.”

Expert openbare financiën

Professor Herman Matthijs is sinds 2011 aan de UGent verbonden. Als expert openbare financiën is hij verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij doceert er verschillende vakken.

Matthijs is ook verbonden aan de eenheid Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Daar werd geen klacht ingediend tegen de professor, zo bevestigt de instelling.

Expert in de media

Matthijs wordt regelmatig gevraagd als expert in de media en bekleedt ook andere functies, zoals onlangs nog die van voorzitter van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen Oost-Vlaanderen.

Professor Matthijs ontkent dat er sprake is van wetenschapsfraude en zegt dat de indiener erop gericht is hem te beschadigen. Hij dient daarom een klacht in tegen zijn ex-collega Frank Thevissen, die volgens hem bij de UGent de klacht tegen hem formuleerde.

Stemmenkampioen

De discussie draait rond de “Stemmenkampioen”, een peiling uitgevoerd in 2004 (Vlaamse verkiezingen) en 2006 (gemeenteraadsverkiezingen) in opdracht van de krant Het Laatste Nieuws. De Stemmenkampioen werd bedacht door professor Jef Vuchelen, die ondertussen op emeritaat is.

“De klacht van Frank Thevissen is niet nieuw, in 2007 al werd die aan de VUB verworpen. De discussie ging over de berekening van de resultaten. Waarom die klacht na zeven jaar opnieuw wordt ingediend is mij een raadsel. Het was Thevissen die de databank beheerde en ik ben al zeven jaar niet meer in die databank geweest. Ik heb Thevissen ook al die tijd ook niet meer gehoord.”

Matthijs dient klacht in

Matthijs wijst erop dat hij indertijd achter de methodiek van de “Stemmenkampioen” stond. Hij merkt ook op dat er van zijnentwege nooit wetenschappelijke publicaties uit volgden en dat het om een privé-opdracht ging.

Professor Matthijs gaf opdracht aan zijn advocaten om klacht in te dienen. (Belga/TE/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content