Kaketoe maakt ingewikkeld slot open

© Wikipedia

Tijdens een experiment is een kaketoe erin geslaagd om een moeilijk slot met vijf verschillende vergrendelingen te kraken.

Wetenschappers van de universiteit van Oxford en Wenen stelden een groep van tien ongetrainde kaketoe’s danig op de proef. De vogels kregen de opdracht om een ingewikkeld slot los te maken. Dit slot bestond uit een reeks van maar liefst vijf vergrendelingen. De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One.

Unicum

De kaketoe’s werden gelokt met een nootje dat achter een doorzichtige deur lag. Om van dit nootje te kunnen smullen, moesten ze eerst het ingewikkelde slot ontgrendelen. De vogels gingen de uitdaging aan en leverden grote inspanningen om van slechts één nootje te kunnen eten.

De kaketoe Pipin was de onbetwiste winnaar van de proef. Pipin klaarde de klus in een kleine twee uur. Hij voerde vijf stappen in een juiste volgorde uit. Pipin verwijderde achtereenvolgens een pin, een schroef en een bout, draaide daarna een wieltje negentig graden om ten slotte een grendel opzij te schuiven. Pipins prestatie is een unicum in de dierenwereld.

Vijf andere vogels konden het slot pas kraken nadat ze Pipin in actie zagen of na het inspecteren van de losse onderdelen van het slot. De wetenschappers merkten op dat de vogels steeds beter werden in het ontgrendelen van sloten, nadat ze al één slot hebben losgemaakt.

Doorzetter

‘De kaketoe’s proberen constant hun gedrag te verbeteren. Dit komt waarschijnlijk door hun grote nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen’, zegt onderzoeker Auguste von Bayern van de universiteit van Wenen.

‘Een kaketoe verkent zijn omgeving met zijn bek, tong en poten. Een dier dat alleen visueel is ingesteld, zou zo’n slot nooit kunnen losmaken’, legt Von Bayern uit. Volgens de wetenschappers was dit uitvoerige gebruik van de tast het geheim van het succes van de kaketoe’s.

Een kaketoe is een papegaaiachtige en leeft in het wild. Hij komt onder meer voor in Australië, Indonesië, en de Filipijnen. De vogel is iets groter als een papegaai en staat bekend als een verstandig, ernstig en zachtaardig dier. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content