Is de nieuwe Marc Wilmots een computer?

Een computerprogramma dat onze Rode Duivels leidt? Volgens het Gentse softwarebedrijf In The Pocket kan het perfect. Zij hebben alvast zo’n programma of ‘bot’ ontwikkeld.

Vergeet Louis Van Gaal of Michel Preud’homme als nieuwe T1 van de Rode Duivels. Het Gentse softwarebedrijf In The Pocket ‘solliciteert’ met een ‘bot’, een computerprogramma dat autonoom taken kan uitvoeren die normaal door mensen gedaan worden, voor de functie van bondscoach. ‘Het is technisch haalbaar om op basis van big data een systeem te ontwikkelen dat aanbevelingen kan doen over rekrutering, trainingsschema’s, opstellingen en tactiek’, zegt CEO Jeroen Lemaire in een persbericht.

Het softwarebedrijf wil zijn systeem voeden vanuit allerlei bronnen, zoals bluetooth- en video-observatie, accelerometers, hartslagmeters en biometrische sensoren in slimme kleding. ‘In plaats van de toekomst van de Rode Duivels op te hangen aan het buikgevoel van de volgende bondscoach, moeten we het volle potentieel van digitale technologie omarmen’, zegt Lemaire. ‘Wat de jongens op het veld nodig hebben is niet de mening van één man, maar de kracht van keiharde data.’

2018

Maar data alleen zijn niet genoeg. ‘Het analyseren van al die data en het creëren van waardevolle output is het domein van de data scientist, in samenwerking met de menselijke trainers’, zegt Lemaire. ‘Die output moet tenslotte nog op een intuïtieve manier gepresenteerd worden aan de juiste mensen: spelers, analisten, coaches, medische staf, materiaalmensen enzovoort.’

Het bedrijf hoopt tegen de start van de WK-voorrondes, in het voorjaar 2018, zijn technologie te kunnen inzetten. Het gebruik van sensoren en big data is al meer ingeburgerd in het voetbal en basketbal in de Verenigde Staten. Maar ook Engelse en Deense voetbalclubs maken er al gebruik van, zegt het bedrijf. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content