‘Inwoners DDR dienden als proefkonijn voor het Westen’

© Reuters

Westerse farmaceutische bedrijven voerden voor de val van de Muur experimenten uit op meer dan 50.000 nietsvermoedende patiënten in voormalig Oost-Duitsland.

Dat blijkt uit tot nu toe onbekende documenten van het ministerie van Gezondheid van de voormalige DDR, de inlichtendienst Stasi en het Instituut voor Geneesmiddelen die het Duitse weekblad Der Spiegel kon inkijken.

50 DDR-ziekenhuizen kregen de opdracht van farmaceutische bedrijven uit West-Duitsland en Zwitserland om studies uit te voeren op nietsvermoedende patiënten. Het ging om medicijnen tegen hartklachten, bloedverdunners en antidepressiva. Ook het dopingproduct Epo werd getest op prematuurtjes.

De patiënten, die hun toestemming voor de praktijken niet gaven, werden over de mogelijke risico’s en nevenwerkingen van de tests niet ingelicht. Volgens Der Spiegel veroorzaakten verschillende experimenten doden en moesten ze worden afgebroken.

De betrokken farmaceutische bedrijven wijzen er op dat het om gebeurtenissen uit het verleden gaat. De huidige klinische tests zijn onderhevig aan strenge voorschriften, benadrukken ze. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content