Ingebeelde excuses hebben meer effect dan echte

Een mentale simulatie van een verontschuldiging maakt een effectiever herstel van een sociale relatie mogelijk dan een echte verontschuldiging.

Psychologen bedenken vaak relatief eenvoudige spelletjes om uit te zoeken hoe ons gedrag functioneert. Het vertrouwensspel impliceert dat een speler geld investeert in een andere speler, en verwacht daar een substantieel deel van terug te krijgen als de andere speler méér geld genereert. Hij verwacht minstens een bedrag zo groot als zijn eigen investering terug.

Volgens David De Cremer en zijn collega’s van het Centrum voor Gedragsethiek aan de Erasmus Universiteit in het Nederlandse Rotterdam aanvaarden spelers een rechtstreekse verontschuldiging voor een onaangepaste return minder gemakkelijk dan wanneer ze zich inbeelden dat de tegenpartij zich verontschuldigt.

Hun analyse in het vakblad Psychological Science besluit dat een mentale simulatie van een verontschuldiging een effectiever herstel van een sociale relatie mogelijk maakt dan een echte verontschuldiging.

Een rechtstreekse verzoening na een gebroken vertrouwen is dus niet evident.

Dirk Draulans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content