In beeld: de dieren van het jaar
Niet alleen mensen maken het nieuws, ook dieren spelen een belangrijke rol. En dat was in 2019 niet anders. Denk maar aan de Mechelse herdershond die topterrorist Abu Bakr al-Baghdadi in het nauw dreef. Maar ook de volgende dieren verdienen een plekje in ons beestig jaaroverzicht.
In de Duitse Alpen werd onlangs de eerste beer in Duitsland gespot sinds ‘Bruno’ in 2006. Het toont aan dat grote roofdieren in ons cultuurlandschap kunnen overleven.
Voor wolvin Naya liep het dit jaar minder goed af. Volgens de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) zou Naya kwaadwillig doodgeschoten zijn door professionelen. Naya was de eerste wolf sinds mensenheugenis die zich in Vlaanderen vestigde. Dirk Draulans noemt de dood van de wolvin ‘misschien wel het flagrantste Vlaamse jachtmisdrijf van de eeuw.’
De Australische koala’s werden opgeschrikt door de Australische bosbranden. In de deelstaat New South Wales kwamen tot dusver al 2.000 koala’s om. Een serieuze klap voor de diersoort.
De kat Pusha adopteerde vier eekhoornweesjes in een dierenpark op de Krim. De eekhoorns dronken zelfs melk bij hun nieuwe moeder.
Giraf Jazz werd in Zuid-Afrika dan weer geadopteerd door de Mechelse herder Hunter. De dieren sliepen zelfs tegen elkaar aan.
Een andere Mechelse herdershond, Conan, raakte lichtgewond bij de actie waarbij IS-leider Al-Baghdadi zichzelf opblies. Hij mocht daarna wel op bezoek bij president Donald Trump.
De wereldberoemde poes Lil Bub, met haar uit de bek hangende tong, is op 8-jarige leeftijd overleden. De poes had op Instagram maar liefst 2,4 miljoen volgers. Huiskatten waren dit jaar overigens kop van Jut nadat twee Nederlandse juristen ervoor pleitten om ze binnen te houden omdat ze verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van miljoenen dieren.
In een Chinese dierentuin is het laatste bekende vrouwtje van de yangtze-weekschildpad overleden na een mislukte poging tot kunstmatige inseminatie. Door het overlijden zijn er, voor zover bekend, wereldwijd nog maar drie Yangtze-weekschildpadden in leven. Naast een mannetje in een dierentuin, leven er ook nog twee soortgenoten in vrijheid in Vietnam. Hun geslacht is niet bekend. Als het om twee mannetjes gaat, zal het niet meer mogelijk zijn om de soort in leven te houden.
Een park ranger van het Virunga National Park nam een verrassende selfie met twee gorilla’s die op twee voeten staan, net zoals mensen. Volgens experts is het niet de gewoonte van de apen om rechtop te gaan staan, maar wanneer ze heel nieuwsgierig zijn, moeten ze dat wel doen om te zien wat ze willen zien.
Goed nieuws voor de dolfijnen. TripAdvisor biedt niet langer tickets aan voor attracties waar dieren als walvissen, dolfijnen, andere walvisachtige en schildpadden in gevangenschap moeten leven en gefokt worden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet optekenen dat hij het houden van dolfijnen in gevangenschap op termijn wil verbieden.
Een record van 40 kilo plastic… Zoveel stak er in maart in de maag van een dood aangespoelde spitssnuitdolfijn in de Filipijnen. In april van dit jaar spoelde op Sardinië een walvis met 22 kilo plastic afval in haar maag aan, gaande van vuilniszakken, visnetten tot de verpakking van waspoeder. De plasticvervuiling van de oceanen is een gigantisch mondiaal probleem.
Deze marmot liep de schrik van zijn leven op toen hij aangevallen werd door een vos. Het angstaanjagende moment werd vastgelegd door de Chinese fotograaf Yongqing Bao, wat hem de titel ‘Wildlife Photographer of the Year’ opleverde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier