In afwachting van de aliens, praat met dolfijnen

© Belga

Verschillende wetenschappers bereiden zich voor op de komst van buitenaardse wezens door nieuwe communicatiemethoden uit te proberen op intelligente dieren hier op aarde.

Wetenschappers hebben een methode ontdekt om met dolfijnen te communiceren, een primeur. Gedragsbiologe Denise Herzing ontwikkelde als eerste een kader van geluiden, symbolen en rekwisieten voor een primitieve taal, die ons toelaat om met dolfijnen te ‘praten’, zo meldt Wired.com. Het systeem werd uitgetest door gebruik te maken van een keyboard en zo geluiden te koppelen aan bepaalde wensen. Het bleek te werken. Zes jonge vrouwelijke dolfijnen speelden de communicatiespelen mee. De bevindingen van deze pilootstudie zijn terug te vinden in het decembernummer van ‘Acta Astraunatica’.

Dolfijnen hebben een eigen taal en zoeken vaak menselijk gezelschap op, zo beweren sommige onderzoeken. Door hun grote hersenen en hun complexe sociale structuur waarbij ze allianties vormen, taken verdelen en een zekere persoonlijkheid hebben, komen ze perfect in aanmerking als voorbereiding om met buitenaardse wezens te communiceren. Met een aangepaste training kunnen de zoogdieren gemakkelijk een nieuwe taal aanleren. In het Dolfijneninstituut in Hawaï kwam men tot de vaststelling dat dolfijnen een onderscheid kunnen maken tussen een vraag en een feitelijke zin. Ze hebben dus een grammaticale aanleg.

Dierenwoorden
Ook astronoom Laurence Doyle van het SETI Instituut doet onderzoeken naar communicatie met dieren als voorbereiding op de komst van of het contact met buitenaards leven. Doyle maakt gebruik van de wiskundige ‘informatietheorie’, die het mogelijk maakt om structuren en relaties van informatie te analyseren. Met deze methode kunnen we signalen en intelligentie detecteren in de ruimte. Door signalen te filteren kwamen wetenschappers tot de vaststelling dat dieren constant met elkaar communiceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content