Het medisch centrum VU in Nederland heeft met de tweejarige beagle Cliff aangetoond dat viervoeters prima kunnen ruiken of patiënten besmet zijn met de bacterie Clostridium difficile, die diarree en levensbedreigende darmontstekingen kan veroorzaken.

100 procent juist

Cliff kon na een training van twee maanden binnen tien minuten een hele ziekenhuisafdeling controleren op de aanwezigheid van de bacterie. Normaal gesproken is daar tijdrovend laboratoriumonderzoek voor nodig.

De jonge hond geeft door dat patiënten besmet zijn door naast hun bed te gaan zitten. Tijdens de tests wist hij 25 van de 30 besmette patiënten aan te wijzen (83 procent). Toen de beagle monsters van de ontlasting moest ruiken, had hij het zelfs in 100 procent van de gevallen goed, blijkt uit de onderzoeksresultaten die werden gepubliceerd in het British Medical Journal.

Dagelijkse praktijk

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, wijzen de onderzoekers erop dat het slechts een beperkt onderzoek was. Ook blijft veel onduidelijk. Zo valt nog niet te zeggen wat de hond precies ruikt en hoe in de dagelijkse praktijk honden ingeschakeld kunnen worden. (Belga/TV)

Het medisch centrum VU in Nederland heeft met de tweejarige beagle Cliff aangetoond dat viervoeters prima kunnen ruiken of patiënten besmet zijn met de bacterie Clostridium difficile, die diarree en levensbedreigende darmontstekingen kan veroorzaken.100 procent juist Cliff kon na een training van twee maanden binnen tien minuten een hele ziekenhuisafdeling controleren op de aanwezigheid van de bacterie. Normaal gesproken is daar tijdrovend laboratoriumonderzoek voor nodig. De jonge hond geeft door dat patiënten besmet zijn door naast hun bed te gaan zitten. Tijdens de tests wist hij 25 van de 30 besmette patiënten aan te wijzen (83 procent). Toen de beagle monsters van de ontlasting moest ruiken, had hij het zelfs in 100 procent van de gevallen goed, blijkt uit de onderzoeksresultaten die werden gepubliceerd in het British Medical Journal.Dagelijkse praktijk Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, wijzen de onderzoekers erop dat het slechts een beperkt onderzoek was. Ook blijft veel onduidelijk. Zo valt nog niet te zeggen wat de hond precies ruikt en hoe in de dagelijkse praktijk honden ingeschakeld kunnen worden. (Belga/TV)