Hier creëerde de mens de tijd

In Schotland hebben archeologen vermoedelijk de oudste kalender ter wereld ontdekt.

Archeologen geloven dat ze in het Schotse Aberdeenshire bewijzen hebben gevonden voor een reuzengrote ‘maankalender’ van 10.000 jaar oud. Deze voorhistorische kalender is zelfs 5.000 jaar ouder dan de tweede oudste kalender ter wereld die door de oude Mesopotamiërs werd gecreëerd.

Wetenschappers waren al sinds 2004 in de war over een reeks van 12 naast elkaar gelegen kuilen in Warren Field. Die werden gedurende 4.000 jaar gebruikt om grote palen of stenen in te zetten. Maar archeologen van de universiteit van Birmingham ontdekten dat de kuilen overeenstemden met belangrijke astronomische gebeurtenissen, zoals de verschillende maancycli.

Het gebruik van een kalender toont aan dat de inwoners van Warren Field niet enkel jager-verzamelaars waren, maar ook een gesetteld bestaan leidden en nood hadden aan een tijdsmeting om te kunnen anticiperen op bepaalde seizoensgebonden evenementen.

Belangrijkste verwezenlijking

‘De mogelijkheid om de tijd te meten behoort tot de belangrijkste verwezenlijkingen van menselijke gemeenschappen en de vraag wanneer tijd werd gecreëerd door de mensheid is van essentieel belang om te begrijpen hoe de maatschappij zich ontwikkelde’, zegt Vincent Gaffney van de universiteit van Birmingham. Zijn bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Internet Archaeology.

De Schotse maankalender is ouder dan het beroemde Stonehenge, gebouwd in 2.400 voor Christus. Ook de kalender van de Maya’s van voor 500 voor Christus en de 365 dagen tellende Juliaanse kalender, die in 45 voor Christus door de Romeinse keizer Julius Caesar werd ingevoerd, zijn jonger. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content