Hevige zonnestorm zal Aarde raken

© Reuters

Een zonne-uitbarsting, de hevigste van de afgelopen vijf jaar, gaat een bombardement met elektromagnetische deeltjes veroorzaken op Aarde.

Communicatie via satellieten en de elektrische distributienetwerken kan hevig verstoord worden. Een zonne-uitbarsting, de hevigste van de afgelopen vijf jaar, gaat een bombardement met elektromagnetische deeltjes veroorzaken op Aarde. Verwacht wordt ook dat de zonnestorm in Centraal-Azië spectaculair noorderlicht zal veroorzaken. Dat kondigen de Amerikaanse autoriteiten aan.

De uitbarsting van zonneplasma vond dinsdagavond plaats. De gevolgen zullen zich ten vroegste donderdagmiddag op onze planeet laten voelen. Ze zouden tot vrijdag duren, voorspelt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Vluchtroutes wijzigen?

De zonnestorm, die geladen is met deeltjes die de aarde zullen raken met een snelheid van 6,44 miljoen km/u, kan potentieel de elektriciteitsverdeling, satellietcommunicatie, gps-toestellen en de astronauten van het ISS raken, en het kan luchtvaartmaatschappijen ertoe dwingen hun routes te wijzigen om de poolgebieden te vermijden.

Een woordvoerder van de NASA zei dat het ruimteagentschap geen bijzondere maatregelen treft omdat “we niet denken dat de bemanning van het ISS gevaar loopt”.

Normaal

De toename van het aantal zonne-uitbarstingen – de laatste dateert van 23 januari – is normaal gezien de elfjarige cycli van zonneactiviteit, legt de NASA uit.

Een dergelijke intensifiëring van zonne-uitbarstingen komt vaker voor wanneer de zon aan het einde komt van een cyclus van minimale activiteit, om een periode van veel hogere activiteit aan te vatten.

Spectaculair noorderlicht

Deze zonnestorm is wellicht “een van de hevigste sinds december 2006”, weet expert Joseph Kunches van de NOAA. Hij verwacht ook dat de storm donderdagavond in Centraal-Azië spectaculair noorderlicht zal veroorzaken.

De experten herinneren eraan dat de Aarde dankzij haar magnetisch veld goed beschermd is tegen zonnestormen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content