Hersencapaciteit gaat al achteruit vanaf 45 jaar

Het cognitieve vermogen van onze hersenen gaat achteruit vanaf de leeftijd van 45. Dat is veel vroeger dan de 60 jaar die totnogtoe vrij algemeen werd aangenomen.

Zo blijkt uit een studie van het gezondheidsinstituut Inserm en het Londense University College.

Het onderzoek testte het geheugen, de woordenschat, het denkvermogen en het uitdrukkingsvermogen van 5.198 mennen en 2.192 vrouwen tussen 45 en 70. Het onderzoek liep over een periode van 10 jaar.

“De resultaten tonen aan dat de cognitieve vermogens (behalve de woordenschat) verminderen naarmate men ouder wordt. En hoe ouder men wordt hoe sneller die achteruitgang”, zo stelt Inserm.

Op tien jaar gingen de prestaties op het vlak van denkvermogen met 3,6 procent achteruit bij mannen tussen 45 en 49 jaar en met 9,6 procent voor mannen tussen 65 en 70. Bij de vrouwen is de daling even sterk (-3,6 procent) in eerste leeftijdsgroep, maar minder uitgesproken (-7,4 procent) bij vrouwen ussen 65 en 70.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om de leeftijd te weten waarop de achteruitgang van de cognitieve vermogens start. “Want het is wellicht efficiënter om van bij het begin in te grijpen, bijvoorbeeld met medicijnen, om zo cognitieve verouderingsprocessen te veranderen”, aldus Archana Singh-Manoux die aan het hoofd stond van het Inserm-team.

Het is geen geheim dat de cognitieve vermogens dalen naarmate men ouder wordt, maar tot nog toe werd aangenomen dat de start van de achteruitgang pas startte rond de leeftijd van 60 en niet rond het 45ste levensjaar. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content