Had dit herenvest WO I kunnen voorkomen?

© Royal Armouries
Trui Engels Journalist Knack.be

Volgens het Britse Royal Armouries had een kogelvrij zijden herenvest de menselijke geschiedenis kunnen herschrijven. Aartshertog Franz Ferdinand vergat immers het vest te dragen op de dag dat hij werd neergeschoten.

Een zijden vest had 100 jaar geleden misschien de wereld kunnen behoeden van een gruwelijke oorlog waarin miljoenen soldaten en burgers het leven zouden laten. Dat beweert het Britse wapenmuseum Royal Armouries dat momenteel tests uitvoert met een zogenaamd kogelvrij zijden vest dat het schot van de Servische nationalist Gavrilo Princip mogelijk had kunnen tegenhouden, zo schrijft de Britse krant The Guardian.

De Poolse uitvinder Casimir Zeglen ontwikkelde de vesten, gemaakt van lichte laagjes organisch materiaal, voornamelijk zijde. Spinnenzijde is vijf keer zo sterk als staal, maar veel soepeler en flexibeler. Tegen de jaren 1900 werden ze overal ter wereld verkocht. Ook verschillende staatshoofden hadden er eentje in hun bezit, onder wie wellicht Franz Ferdinand, aartshertog van Oostenrijk-Hongarije, die zich goed bewust was van het risico dat hij liep (zijn oom had immers een aantal jaren eerder een aanslag overleefd).

Kogelwerende eigenschappen

Exact een maand na de dood van Franz Ferdinand, op 28 juli, verklaarde Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië. Andere landen werden op 4 augustus in het conflict betrokken waarna de wereld voorgoed veranderde.

Het museum liet replica’s maken van het herenvest en test ze momenteel met gelijkaardige munitie en wapens als de FN Model 1910, het halfautomatisch pistool uit 1910 waarmee het schot op 28 juni 1914 werd afgevuurd. Uit de eerste resultaten blijkt dat de zijde inderdaad kogelwerende eigenschappen vertoont.

De replica’s en de resultaten van de tests zullen vanaf september te zien zijn naar aanleiding van de 100e verjaardag van de Groote Oorlog in een tentoonstelling in het Royal Armouries museum in Leeds museum Leeds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content