Goudzoekers ontdekken bevroren babymammoet in Canada

Archiefbeeld van Yukon-gebied. © Getty Images

In het noordwesten van Canada hebben goudzoekers een goed bewaarde gemummificeerde baby van een wolharige mammoet gevonden. Ze ontdekten het kalfje dinsdag tijdens graafwerken in de  permafrost in de goudvelden van Klondike, melden de regering van het territorium Yukon en de inheemse bevolking Tr’ondëk Hwëch’in. Het gaat om ‘de meest volledig bewaarde gemummificeerde mammoet gevonden in Noord-Amerika’.

De inheemse bevolking gaf het dier de naam Nun cho ga, wat grote dierenbaby betekent. Geologen van de bevoegde wetenschappelijke autoriteit en de universiteit van Calgary vermoeden dat Nun cho ga tijdens de ijstijd is gestorven en in de permafrost is bevroren, die meer dan 30.000 jaar oud is. 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Paleontoloog Grant Zazula van de wetenschappelijke autoriteit spreekt over een “een ongelooflijke wetenschappelijke ontdekking”. Haar en huid zijn bewaard gebleven, zei hij. “Als je naar haar voeten kijkt, heeft ze kleine vinger- en teennageltjes die nog niet verhard zijn.” Ze was ongeveer 140 centimeter lang, zei hij. Eerste onderzoeken wijzen uit dat het dier ongeveer een maand oud was toen het stierf.

Het is pas de tweede wolharig jong van een mammoet die wereldwijd is ontdekt. In 1948 werden delen van een mammoetkalf, die de naam Effie kreeg, gevonden in een goudmijn in de Amerikaanse staat Alaska.

Partner Content