Goud is geschenk uit de ruimte

Rotsen die met zekere regelmaat op het aardoppervlak insloegen, zouden het goud, waar wij nu zoveel belang aan hechten, hebben meegebracht.

De aanwezigheid van goud in de aardkorst zorgt voor hoofdbrekens, niet bij de vele delvers die er wanhopig naar op zoek zijn, wel bij geologen die niet snappen hoe het komt dat er zo veel goud in het aardoppervlak zit.

Planeten zoals de aarde ontstaan wanneer rotsen in de ruimte samenkomen en samenklitten. Maar de aarde kreeg vlak na haar ontstaan een zware crash van een andere planeet te verwerken, waardoor onder meer de maan ontstond. Door de botsing smolt zo goed als de hele aarde, waardoor alle zware metalen uit haar oppervlak naar de kern wegzakten. Ook het goud moet toen verdwenen zijn, zeker omdat goud oplost in gesmolten ijzer.

De enige mogelijke verklaring voor het goud in ons oppervlak is dat het er kwam nadat de aarde weer hard was geworden. Dat kon blijkbaar alleen door botsingen met andere zware rotsen uit de ruimte. Volgens het topvakblad Science zijn er inderdaad aanwijzingen dat rotsen met een diameter tot 3000 kilometer met zekere regelmaat op het aardoppervlak zijn ingeslagen. Die zouden het goud waar wij nu zoveel belang aan hechten, hebben meegebracht.

Dirk Draulans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content