Doel van het “debug”-experiment is om de verspreiding van ziektes zoals dengue, zika en gele koorts door de denguemug tegen te gaan.
Het onderzoekscentrum voor levenswetenschappen Verily zal deze zomer ongeveer 20 miljoen steriele muggen loslaten in de Amerikaanse staat Californië. Doel van het “debug”-experiment is om de verspreiding van ziektes zoals dengue, zika en gele koorts door de denguemug (Aedes aegypti) tegen te gaan, zo schrijft het vakblad MIT Technology Review. Verily is een onderdeel van Alphabet, het moederbedrijf van internetgigant Google.
De eerste groep muggen werd vrijdag al vrijgelaten in Fresno County, waar de denguemug in 2013 voor het eerst werd gesignaleerd. In de loop van twintig weken lossen de onderzoekers er steeds 1 miljoen muggen. Omdat het over mannelijke exemplaren gaat, bijten ze niet.
Het is de eerste keer dat een dergelijk experiment – dat overigens de goedkeuring heeft van het milieuagentschap EPA – op zo’n grote schaal wordt uitgevoerd. De insecten werden door een door Verily speciaal ontwikkelde robot gekweekt en met de voor mensen ongevaarlijke bacterie Wolbachia besmet. Die maakt mannelijke muggen steriel. Omdat die niet in staat zijn om met vrouwelijke wilde muggen te kweken, hopen de onderzoekers om de denguemuggenpopulatie te doen afnemen. Wanneer een met Wolbachia besmet mannetje de eitjes van een niet-besmet vrouwtje bevrucht, dan groeien de eitjes immers niet uit tot larven.
Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om met de nieuwe robot van Verily op zeer korte tijd enorm veel steriele muggen te kweken. Die kunnen dan worden ingezet in door denguemuggen geplaagde gebieden om epidemieën te voorkomen. Verily is van plan om later dit jaar ook een gelijkaardig experiment in Australië uit te voeren, om aan te tonen dat de aanpak ook werkt in andere omgevingen, klinkt het.
Dengue is de snelst groeiende door muggen verspreide ziekte ter wereld. De ziekte besmet jaarlijks vijftig miljoen mensen. Vandaag lopen 2,5 miljard mensen, vooral in tropisch stedelijke en semistedelijke omgevingen, het risico op besmetting met dengue, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die van “een verwaarloosde ziekte” spreekt. Drie kwart van alle denguegevallen wordt geregistreerd in Zuidoost-Azië en de westelijke Stille Oceaan. Ook zones in Afrika, beide Amerika’s en het oostelijke Middellandse Zeegebied worden bedreigd.