‘Goede’ muggen vrijgelaten in Brazilië in strijd tegen dengue

Dengue of knokkelkoorts is een door muggen overgebrachte virusziekte die zich kan ontwikkelen tot een dodelijke koorts. © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Wetenschappers in Brazilië hebben duizenden muggen vrijgelaten die besmet zijn met een bacterie die dengue of knokkelkoorts onderdrukt. De autoriteiten hopen dat de zogenaamde ‘goede’ muggen door zich voort te planten de verspreiding van het virus tegengaan.

De Wolbachia-bacterie, die overigens ongevaarlijk is voor de mens, treedt bij de muggen op als een vaccin tegen het denguevirus.

De bacterie komt van nature voor bij 60 procent van alle insectensoorten, maar niet bij de muggensoort Aedes aegypti, de voornaamste overdrager van het virus op de mens.

Voortplanten

Door muggen te infecteren met de bacterie en vrij te laten in gebieden waar dengue endemisch is, willen de wetenschappers de verspreiding van het virus tegengaan.

Wanneer een met Wolbachia besmet mannetje de eitjes van een niet-besmet vrouwtje bevrucht, dan groeien de eitjes immers niet uit tot larven. In het geval dat enkel het vrouwtje of beide muggen besmet zijn, dan zal ook hun nageslacht de bacterie dragen. Zo hopen de wetenschappers dat de ‘Wolbachia-muggen’ dominant worden.

Programma

Het is de bedoeling om elke maand tienduizenden muggen met Wolbachia vrij te laten in Brazilië, en dat vier maanden lang. Dat melden internationale media. De eerste vrijlating gebeurde ten noorden van Rio de Janeiro. Een en ander maakt deel uit van een programma dat ook in Australië, Vietnam en Indonesië plaatsvindt.

Jaarlijks lopen wereldwijd miljoenen mensen dengue op. Brazilië is koploper wat het aantal patiënten betreft. De voorbije vijf jaar eiste het virus zo’n 800 doden in het Zuid-Amerikaanse land.

Meer info op de website van het Eliminate Dengue-programma van de Monash Universiteit van Monash in Clayton, Australië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content