Gmo-appels die niet bruin worden binnenkort te koop in VS

Bruine appel © Istock
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Genetisch gemodificeerde appels die hun kleur behouden en niet onmiddellijk bruin worden, zijn binnenkort te koop in de Verenigde Staten. Het is de eerste maal dat de VS gentechniek toelaat voor het comfort van de consument.

Genetisch gemodificeerde appels die na het opensnijden hun kleur behouden en niet onmiddellijk bruin worden, zijn binnenkort te koop in de Verenigde Staten. ‘Absoluut onnodig’, ‘gevaarlijk’, tot ‘goed voor de verkoop’, luiden de reacties.

Bij vruchten die geschild of gesneden worden, komen enzymen vrij. Wanneer deze in contact komen met zuurstof katalyseert het enzym waardoor er een bruine kleur optreedt. Deze bruine pigmenten worden melaninen genoemd. Dit proces zal zich binnenkort niet meer voordoen bij de Golden Delicious- en Granny Smith-appels geproduceerd door het Canadese bedrijf Okanagan Specialty Fruits. Het bedrijf zal door gentechniek het proces omzeilen. En het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) besloot deze appels officieel toe te laten in de VS.

‘De Artic Apple’, is niet alleen overbodig. Ze zijn regelrecht gevaarlijk’, voeren actiegroepen aan. Volgens hen is er een natuurlijke reden dat vruchten bruin worden en ‘die moeten we respecteren.’

Voornamelijk de horeca en winkeliers zijn dan weer voorstander van de ‘nieuwe appel.’ ‘Salades met appels kunnen zo langer worden aangeboden zonder dat er eerst citroensap overheen moet worden gegoten’, klinkt het.

Vrijhandelsakkoord VS en EU

De Verenigde Staten en Europa houden er al jaren een andere mening op na wat betreft het gebruik van genetisch gemodificeerd organisme (ggo). Gewassen als katoen, maïs en soja worden al langer in de VS op grotere schaal genetisch bewerkt. In Europa is het toelaten van genetische gewassen een complexe politieke kwestie. Ook tijdens de moeizame onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU, liggen de ggo’s op tafel.

De goedkeuring voor deze specifieke appels verliep nochtans niet van een leien dakje in de VS. Het Amerikaanse departement voor Landbouw ontving zo’n 175.000 opmerkingen over de gmo-appels. Het overgrote deel was negatief. Heel wat experten, uitten hun bezorgdheid, schrijft The New York Times. De toestemming is bovendien opmerkelijk omdat de toegestane gmo’s in het verleden altijd voordelig waren voor de landbouwer en zijn productieproces. Deze aanpassing gebeurt er enkel voor het comfort van de consument.

Monsanto

Nog opmerkelijk is dat het Canadese bedrijf dat deze appels produceert, gevestigd in Okanagan, eerder klein is. De meeste genetisch gemanipuleerde producten werden tot nu toe ontwikkeld door gigantische bedrijven zoals Monsanto.

De consument zal nog niet onmiddellijk kunnen genieten ‘van de appel die niet bruin wordt.’ De gemodificeerde appelbomen moeten nog worden geplant. De gmo-appels zullen pas in 2017 in de Amerikaanse supermarkt liggen.

Partner Content