Franceso Civano van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica en collega's loerden met de Chandra-röntgentelescoop naar het systeem CID-42 in een sterrenstelsel op zowat vier miljard lichtjaar van ons. Met de Hubble-telescoop hadden zij daar tevoren twee bronnen van optisch licht gezien.

Meer optische data van grondtelescopen suggereerden dat die twee bronnen van elkaar wegvliegen aan zeker vijf miljoen km per uur. De Chandra leerde dat slechts van één bron röntgenstraling kwam, zo goed als zeker de straling van heet gas dat door een superzwaar zwart gat wordt opgeslorpt.

Botsing van twee sterrenstelsels

Mogelijk botsten bij het tegen elkaar knallen van twee sterrenstelsels ook de twee zwarte gaten in hun centrum. Zij smolten dan samen tot één enkel zwart gat dat teruggekaatst werd door - al door Albert Einstein voorspelde - krachtige gravitationele golven ten gevolge van de botsing. Daardoor kreeg het nieuwe zwarte gat een voldoende grote trap om eventueel het sterrenstelsel te verlaten.

Computersimulaties toonden aan dat zulke zwaartekrachtsgolven in de ene richting sterker kunnen zijn dan in de andere, waardoor het superzware zwarte gat in één bepaalde richting kan worden weggekwakt.

De ontdekking kan ook impliceren dat er veel reusachtige zwarte gaten ongezien rondkuieren in de onmetelijke ruimte tussen sterrenstelsels. (Belga/TE)

Franceso Civano van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica en collega's loerden met de Chandra-röntgentelescoop naar het systeem CID-42 in een sterrenstelsel op zowat vier miljard lichtjaar van ons. Met de Hubble-telescoop hadden zij daar tevoren twee bronnen van optisch licht gezien. Meer optische data van grondtelescopen suggereerden dat die twee bronnen van elkaar wegvliegen aan zeker vijf miljoen km per uur. De Chandra leerde dat slechts van één bron röntgenstraling kwam, zo goed als zeker de straling van heet gas dat door een superzwaar zwart gat wordt opgeslorpt. Botsing van twee sterrenstelsels Mogelijk botsten bij het tegen elkaar knallen van twee sterrenstelsels ook de twee zwarte gaten in hun centrum. Zij smolten dan samen tot één enkel zwart gat dat teruggekaatst werd door - al door Albert Einstein voorspelde - krachtige gravitationele golven ten gevolge van de botsing. Daardoor kreeg het nieuwe zwarte gat een voldoende grote trap om eventueel het sterrenstelsel te verlaten. Computersimulaties toonden aan dat zulke zwaartekrachtsgolven in de ene richting sterker kunnen zijn dan in de andere, waardoor het superzware zwarte gat in één bepaalde richting kan worden weggekwakt. De ontdekking kan ook impliceren dat er veel reusachtige zwarte gaten ongezien rondkuieren in de onmetelijke ruimte tussen sterrenstelsels. (Belga/TE)