Onderzoek onder leiding van Leuvens professor Jean-Jacques Cassiman toont foute conclusies aan van eerder Spaans en Frans onderzoek. Dit onderzoek schreef een gemummificeerd hoofd toe aan Henri IV en bloed in een zakdoek aan Louis XVI.

Bij reliekenverzamelaars in Frankrijk doken twee voorwerpen op: een gemummificeerd hoofd en een zakdoek met bloedresten. Het hoofd zou deze van de Franse koning Henri IV zijn, het bloed in de zakdoek zou behoren aan koning Louis XVI. Op basis van DNA-analyse kwamen Spaanse en Franse onderzoekers in de British Medical Journal tot de conclusie dat de identiteit vast stond.

Enkele historici hadden echter hun twijfels bij deze beweringen. Zij gingen te rade bij het team van professor Jean-Jacques Cassiman, gespecialiseerd in forensische identificatie, en die betwist nu de vermelde conclusies.

Hoofd meegenomen door revolutionairen

Henri IV was koning van Frankrijk van 1553-1610. Hij werd op 57-jarige leeftijd vermoord. Toen Franse revolutionairen in 1793 de graven van de koningen openden en de lichamen in een massagraf gooiden, werd het hoofd van Henri IV kennelijk meegenomen en belandde het jaren later bij een verzamelaar.

Het is niet de eerste keer dat Cassiman in Frankrijk genetisch onderzoek verricht naar dergelijke mythes. In 1998 toonde hij aan dat Karl Wilhelm Naundorff zeker geen nazaat van de Bourbons was en dus ook niet zoals beweerd Lodewijk XVII. In 2004 bewees hij dat een hart, dat in Parijs bewaard wordt, wel degelijk toebehoorde aan Lodewijk XVII. In 2004 vroegen Franse historici hem om te gaan of het stoffelijk overschot van Napoleon in Parijs wel degelijk dat van Napoleon is, maar de Franse overheid gaf hiervoor geen toelating. (Belga/TE)

Onderzoek onder leiding van Leuvens professor Jean-Jacques Cassiman toont foute conclusies aan van eerder Spaans en Frans onderzoek. Dit onderzoek schreef een gemummificeerd hoofd toe aan Henri IV en bloed in een zakdoek aan Louis XVI. Bij reliekenverzamelaars in Frankrijk doken twee voorwerpen op: een gemummificeerd hoofd en een zakdoek met bloedresten. Het hoofd zou deze van de Franse koning Henri IV zijn, het bloed in de zakdoek zou behoren aan koning Louis XVI. Op basis van DNA-analyse kwamen Spaanse en Franse onderzoekers in de British Medical Journal tot de conclusie dat de identiteit vast stond. Enkele historici hadden echter hun twijfels bij deze beweringen. Zij gingen te rade bij het team van professor Jean-Jacques Cassiman, gespecialiseerd in forensische identificatie, en die betwist nu de vermelde conclusies. Henri IV was koning van Frankrijk van 1553-1610. Hij werd op 57-jarige leeftijd vermoord. Toen Franse revolutionairen in 1793 de graven van de koningen openden en de lichamen in een massagraf gooiden, werd het hoofd van Henri IV kennelijk meegenomen en belandde het jaren later bij een verzamelaar.Het is niet de eerste keer dat Cassiman in Frankrijk genetisch onderzoek verricht naar dergelijke mythes. In 1998 toonde hij aan dat Karl Wilhelm Naundorff zeker geen nazaat van de Bourbons was en dus ook niet zoals beweerd Lodewijk XVII. In 2004 bewees hij dat een hart, dat in Parijs bewaard wordt, wel degelijk toebehoorde aan Lodewijk XVII. In 2004 vroegen Franse historici hem om te gaan of het stoffelijk overschot van Napoleon in Parijs wel degelijk dat van Napoleon is, maar de Franse overheid gaf hiervoor geen toelating. (Belga/TE)