Gemengde huwelijken in de lift

© ThinkStock

De intensifiëring van het contact tussen verschillende rassen brengt ons ook nader tot elkaar.

De afstand tussen zwart en blank in de Verenigde Staten neemt gestaag af. Een interessante wetenschappelijke theorie zegt dat, als gevolg van de globalisering en de intensifiëring van migratie, er op termijn een uitvlakking komt van de rassenverschillen tussen mensen. Wij evolueren naar een uniforme mensensoort.

Zeker omdat wij zo’n grote greep op onze omgeving gekregen hebben, dat rassenverschillen niet meer nodig zijn om de overlevingskansen in bepaalde regio’s te bevorderen. We hebben geen zwarte huid meer nodig als we in de zon willen gaan zitten, we gebruiken zonnecrème.

De intensifiëring van het contact tussen verschillende rassen brengt ons ook nader tot elkaar. Dat blijkt uit een studie in de Journal of Marriage and Family, die de evolutie van gemengde huwelijken in de Verenigde Staten onderzocht. Sinds 1980 is het aantal huwelijken tussen blanken en zwarten er sterk gestegen, véél sterker dan huwelijken tussen andere rassen. In 1980 huwde 5 procent van de zwarte mannen een blanke vrouw, in 2008 was dat al 14 procent.

Maar in absolute termen blijven huwelijken tussen blank en zwart minder algemeen dan huwelijken tussen andere rassen. De studie besluit dat de grenzen tussen zwart en blank wel afbrokkelijken, maar héél langzaam. Er is sinds een tiental jaren wel een groei in het aantal huwelijken tussen Aziaten en Mexicanen, als gevolg van een sterke immigratie van beide groepen.

(DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content