Foto’s Titanic onthullen mogelijk menselijke resten

© National Oceanic and Atmosphere Administration

Op nooit eerder vrijgegeven beelden zijn volgens experts menselijke resten te zien van Titanic-opvarenden nabij het wrak van het gezonken schip.

De foto’s werden vrijgegeven ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de ramp.

De opnames uit 2004 tonen een mantel en laarzen op de modderige grond dicht bij de plaats waar de Titanic schipbreuk leed.

Niet toevallig “De manier waarop de laarzen liggen, duidt erop dat hier iemand begraven ligt”, zegt James Delgado, archeoloog en hoofd van het Maritieme Erfgoed bij de National Oceanic and Atmosphere Administration (NOAA), de Amerikaanse versie van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).

Delgado is er van overtuigd dat de laarzen niet toevallig naast elkaar liggen. “Het is een geloofwaardig argument dat duidt op een rustplaats van een slachtoffer”, zei hij in een telefonisch interview met persagentschap Associated Press.

Universeel verdrag

“De foto’s tonen aan dat het gebied rond de Titanic beter moet worden beschermd”, legt Delgado uit.

Sinds de Amerikaan Robert Ballard het schip ontdekte in 1985, ontstond heel wat duw- en trekwerk over wat er met het stuk oceaan moet gebeuren. Temeer omdat het wrak zich in internationale wateren bevindt, wat de reikwijdte van de Amerikaanse overheid aanzienlijk beperkt. “Er is nood aan een universeel verdrag tussen Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten”, voegde hij er nog aan toe.

Het was De Amerikaanse krant The New York Times die dit weekend voor het eerst met de beelden op de proppen kwam. (SDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content