Fietskar veiliger dan fietsstoeltje

In een fietskar zitten kinderen dichter bij de grond, waardoor ze niet diep kunnen vallen. Karren kiepen bovendien minder vlug om dan een fiets en de veiligheidskooi biedt extra bescherming.

Een fietskar achteraan is veiliger dan een fietsstoeltje om kinderen per fiets te vervoeren. Dat schrijft het gezondheidsmagazine naar recente vergelijkende onderzoeken waarin de fietskar er meestal beter uitkomt dan het stoeltje.

Ook bakfietsen vooraan zijn veiliger. Die zijn echter zwaarder, en daarom moeilijker manipuleerbaar en minder geschikt voor lange tochten.

In een fietsstoel bevindt het hoofd van het kindje zich op ongeveer 1,4 meter hoogte, wat bij een val tot een grotere impact leidt dan bij een fietskar. Zelfs als de fietser tegen de grond knalt, blijft de kar vaak overeind.

Crashtest

Hoe lager het zwaartepunt, hoe breder de wielbasis en hoe stabieler de kar. Zelfs als de kar omtuimelt, zit het kind nog steeds vast in de veiligheidskooi, als die vastgemaakt werd met een veiligheidsgordel.

Bij een aanrijding met lage snelheid biedt de fietskar als veiligheidskooi en kreukelzone een behoorlijke bescherming. “De beelden van een crashtest met 25 kilometer per uur van de Duitse automobielclub ADAC tonen hoe de fietskar overeind blijft en het kind schijnbaar niet geraakt wordt, terwijl de fietser onderuitgaat”, aldus Bodytalk.

De fietskarren zijn door hun opvallende kleuren en reflecterende stroken overigens meer zichtbaar dan heel wat fietsers. In een fietskar zitten kinderen ook comfortabeler dan in een fietsstoel en je kan er ten slotte ook veel gemakkelijker twee kinderen mee vervoeren dan met de fiets. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content