Fietsen in de stad is ongezond

© Reuters

Fietsers in een stad ademen meer gevaarlijke roetdeeltjes uit het verkeer in dan voetgangers.

Het is niet verwonderlijk dat het resultaat op een symposium in Amsterdam werd bekendgemaakt, want wetenschappers stelden experimenteel vast dat fietsen in een stad ongezond is. Onderzoek van fietsers in Londen en andere steden toonde onomstotelijk aan dat ze veel meer roetdeeltjes inademen dan andere stadsmensen.

Fietsers bleken zelfs meer dan dubbel zoveel roet in hun longen te hebben dan mensen die vooral te voet gingen in een stad. Dat bleek uit onderzoek van cellen uit de longen die gespecialiseerd zijn in het elimineren van potentieel gevaarlijke deeltjes die ingeademd worden.

De roetdeeltjes zijn afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen, en vooral diesel, in het verkeer. Ze worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen en kunnen zelfs tot een hartaanval leiden. Fietsers ademen sneller en dieper dan voetgangers als gevolg van hun verhoogde energieverbruik.

De onderzoekers die de studie uitvoerden, stellen voor dat er bij het plannen van fietsroutes in een stad zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het vermijden van drukke verkeersaders. Want het gaat natuurlijk niet op dat je, in een poging je zittend leven wat te compenseren, ongezonder wordt als gevolg van je inspanningen om gezonder te zijn. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content