Fertiliteitslab UCL in brand gestoken

Eierstok © Science Photo Library

Gynaecoloog Jacques Donnez van de UCL is in een storm terechtgekomen.

Donnez is de pionier van de techniek om gezond eierstokweefsel van vrouwen in te vriezen, zodat ze later nog kinderen kunnen krijgen. Nuttig voor vrouwen die een zware kankerbehandeling moeten ondergaan, maar er wordt nu al gedacht aan het invriezen van weefsel van vrouwen die pas op latere leeftijd kinderen willen krijgen.

Controverse
Donnez’ werk is niet vrij van controverse. Hij kreeg al het verwijt dat hij niet kan bewijzen dat zijn techniek werkt, omdat hij nooit afdoende aantoont dat de vrouwen die hij behandelt echt onvruchtbaar waren geworden. Het resultaat van een campagne gedreven door jaloezie, zegt hij daar zelf over.

De New Scientist vertelde onlangs nog een ander verhaal ‘met Hollywood-allures’. Zo is er op een cruciaal moment een laptop uit Donnezs laboratorium gestolen, en is het deel van zijn laboratorium waar de weefselstalen bewaard werden, in brand gestoken.

Katholieke extremisten

Sommigen zien er een actie van katholieke extremisten in – de UCL is de Franstalige tegenhanger van onze Katholieke Universiteit Leuven. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content