Eerste man op de maan hield souvenirs in kast verborgen

Neil Armstrong, op 20 juli 1969 in de maanlander © BELGA

De weduwe van Neil Armstrong, de Amerikaan die in juli 1969 als eerste mens voet op de maan heeft gezet, heeft in een kast in hun woning een witte tas gevonden waarin 20 objecten zaten die haar man tijdens zijn Apollo-11 missie heeft gebruikt. Daarbij een camera waarmee hij zijn maanstappen filmde.

Neil Armstrong overleed in augustus 2012. Zijn echtgenote Carol vond kort daarna tijdens opruimen in de echtelijke woning in Cincinnati (Ohio) een witte tas, die tijdens de ruimtereis had dienstgedaan en die twintig objecten bevatte, waaronder een 16 mm camera (met film).

De ruimtetas die Armstrong in zijn kast bewaarde
De ruimtetas die Armstrong in zijn kast bewaarde© /

Carol Armstrong schonk de objecten aan het Smithsonian Lucht- en Ruimtevaartmuseum, zo deelde het museum mee. De camera, die Armstrong gebruikte tijdens het afdalen van de maanlander Eagle en terwijl hij zijn historische woorden “One small step for man, one giant leap for mankind” uitsprak, is reeds tentoongesteld. De tas bevatte ook kabels, veiligheidsriemen, een lens en gereedschap.

Gewicht

De voorwerpen hadden in de Eagle moeten blijven, die na de terugkeer van Armstrong en Buzz Aldrin in het moederschip Columbia werd afgestoten en uiteindelijk op het maanoppervlak is gecrasht. Blijkbaar heeft de gezagvoerder beslist de spullen toch terug mee naar huis te nemen. De conversaties van de driekoppige bemanning van Apollo-11 met de vluchtleiding in Houston bevestigen dat de voorwerpen bewust weer zijn meegenomen. Armstrong gaf ook hun totaal gewicht (4,5 kilo) op want dat was belangrijk om de juiste terugkeercorridor te kunnen berekenen.

Nadien zou de astronaut nooit meer over de spullen hebben gesproken. Tot de weduwe ze vond, zou niemand ze ooit hebben gezien.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content