Eerste Belgische nanosatelliet gelanceerd

© EPA

De Sojoez VS14-raket, die onder meer de eerste Belgische nanosatelliet OUFTI-1 vervoert, is maandag om 23.02 uur Belgische tijd “met succes” gelanceerd vanop de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana.

Dat heeft het bedrijf Arianespace via Twitter gemeld, nadat de lancering drie keer werd uitgesteld vanwege de weersomstandigheden en technische problemen.

De Sojoez-draagraket brengt drie Cubesats (nanosatellieten in de vorm van een kubus) naar de ruimte, waaronder de OUFTI-1, die door studenten uit het Luikse is ontwikkeld en gebouwd.

Die studenten ontwikkelden de nanosatelliet in het kader van het programma “Fly your Satellite” van ESA, dat studenten wil warm maken voor wetenschappen. De OUFTI-1 (een verkorting van Orbital Utility For Telecommunication Innovations) is een kubus met een zijde van 10 centimeter, weegt 1 kilogram en produceert 1 watt energie. De eerste Belgische nanosatelliet, die is voorzien van onder meer zonnepanelen en een telecommunicatiesysteem, zal dienen als relais voor D-STAR, een digitaal communicatieprotocol van radioamateurs. Daarnaast zal de satelliet zonnecellen met een hoog rendement testen. De OUFTI-1 wordt in een baan rond de aarde gebracht, tussen de 450 en 660 kilometer van de aarde, en heeft normaal gezien een operationele levensduur van twee jaar.

De Russische raket zal ook de Europese aardobservatiesatelliet Sentinel-B en de 303 kilogram wegende satelliet Microscope van de Franse ruimtevaardorganisatie CNES in een baan rond de aarde brengen. De Sentinel-1B maakt deel uit van het aardobservatieprogramma Copernicus waarin het Europese Ruimtevaartbureau ESA en de Europese Unie samenwerken. Voorheen zijn reeds de identieke zustersatelliet Sentinel-1A (op 3 april 2014), alsmede de 2A en 3A de ruimte ingegaan. Later dit jaar volgen nog twee kunstmanen in dit programma. De nieuwe telg van de Sentinel-familie is een hoogtechnologische radarsatelliet die zowel overdag als ’s nachts van op 700 kilometer hoogte, ook door de wolken en regen heen, het aardoppervlak afspeurt.

De lancering was oorspronkelijk voor vrijdag gepland, maar werd drie keer uitgesteld.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content