Britse wetenschappers hebben een parfum ontwikkeld dat ruikt naar de fameuze 'badeend-komeet' 67P/Churyumov-Gerasimenko, die twee jaar geleden door de Europese ruimtesonde Rosetta werd bezocht.

Het parfum is een replica van de geur die in november 2014 door komeetlandertje Phliae werd waargenomen op het komeetoppervlak. Helaas is er 'een geurtje' aan het parfum. Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko stinkt namelijk als de pest.

Rotte eieren en bittere amandelen

We ontwaren de geur van rotte eieren (waterstofsulfide), paardenstal (ammonium), en de doordringende, verstikkende geur van formaldehyde. Dit wordt vermengd met het bitter, amandelachtig aroma van waterstofcyanide. Voeg er nog een beetje alcohol aan toe (methanol), het azijnachtig aroma van zwaveldioxide, en de zoete geur van koolstofdisulfide en je hebt komeetparfum. Geen Chanel NO.5, maar wel hemels.

Het parfum wordt op 4 juli in Londen tijdens een wetenschapsfestival van The Royal Society officieel aan het publiek voorgesteld. (TE)

Britse wetenschappers hebben een parfum ontwikkeld dat ruikt naar de fameuze 'badeend-komeet' 67P/Churyumov-Gerasimenko, die twee jaar geleden door de Europese ruimtesonde Rosetta werd bezocht.Het parfum is een replica van de geur die in november 2014 door komeetlandertje Phliae werd waargenomen op het komeetoppervlak. Helaas is er 'een geurtje' aan het parfum. Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko stinkt namelijk als de pest. We ontwaren de geur van rotte eieren (waterstofsulfide), paardenstal (ammonium), en de doordringende, verstikkende geur van formaldehyde. Dit wordt vermengd met het bitter, amandelachtig aroma van waterstofcyanide. Voeg er nog een beetje alcohol aan toe (methanol), het azijnachtig aroma van zwaveldioxide, en de zoete geur van koolstofdisulfide en je hebt komeetparfum. Geen Chanel NO.5, maar wel hemels.Het parfum wordt op 4 juli in Londen tijdens een wetenschapsfestival van The Royal Society officieel aan het publiek voorgesteld. (TE)