Al drie jaar lang stuurt de Solar Dynamics Observatory (SDO) van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA haast onafgebroken beelden van de zon door naar de aarde. De zon is momenteel immers op weg naar een piek van zonneactiviteit in haar 11-jarige cyclus.

Onderstaande video toont drie jaar zon aan de hand van twee beelden per dag. Tijdens het filmpje lijkt de zon groter en terug kleiner te worden. Dit komt omdat de afstand tissen het SDO-ruimtetuig en de zon varieert. De SDO is ook geregeld getuige van zonnevlammen en plasmawolken. Die ruimtefenomenen kunnen straling en zonnemateriaal naar de aarde sturen en interfereren met onze satellieten. Wetenschappers hopen dan ook via de beelden van de SDO meer inzicht te krijgen in het ontstaan van deze zonne-explosies zodat ze dit soort ruimteweer in de toekomst beter kunnen voorspellen. (TE)

Al drie jaar lang stuurt de Solar Dynamics Observatory (SDO) van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA haast onafgebroken beelden van de zon door naar de aarde. De zon is momenteel immers op weg naar een piek van zonneactiviteit in haar 11-jarige cyclus. Onderstaande video toont drie jaar zon aan de hand van twee beelden per dag. Tijdens het filmpje lijkt de zon groter en terug kleiner te worden. Dit komt omdat de afstand tissen het SDO-ruimtetuig en de zon varieert. De SDO is ook geregeld getuige van zonnevlammen en plasmawolken. Die ruimtefenomenen kunnen straling en zonnemateriaal naar de aarde sturen en interfereren met onze satellieten. Wetenschappers hopen dan ook via de beelden van de SDO meer inzicht te krijgen in het ontstaan van deze zonne-explosies zodat ze dit soort ruimteweer in de toekomst beter kunnen voorspellen. (TE)