Door de klimaatopwarming zelf wordt de natuurlijke bosbuffer aangetast

© iStock

De klimaatverandering zal de komende decennia nog versnellen, zeker nu er weer meer tropisch regenwoud wordt gekapt.

Wereldwijd neemt de natuur, afhankelijk van de bron, 15 tot 30 procent van het door de mens uitgestoten koolstofdioxide (CO2) op. Ecosystemen zoals bossen remmen op die manier de klimaatopwarming af.

De laatste twintig jaar is de door de natuur opgeslagen hoeveelheid CO2 toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van biologe Sara Vicca (Universiteit Antwerpen) en haar collega’s, gepubliceerd in het vakblad Nature Climate Change. De verhoogde CO2-concentratie in de atmosfeer stimuleert de groei van planten, zo luidt de verklaring, waardoor ze meer CO2 kunnen opnemen.

Maar dat positieve systeem botst op zijn limieten. Door de klimaatopwarming zelf wordt de natuurlijke buffer aangetast: stormen, lange droogteperiodes en andere extreme weersomstandigheden dringen de capaciteit van bossen om CO2 op te slaan terug. Daardoor zal de opwarming op termijn versnellen. Zeker omdat er opnieuw meer en meer tropisch woud wordt gekapt – die buffer wordt dus gewoon weggehaald.

Bioloog Sebastiaan Luyssaert (Vrije Universiteit Amsterdam) meldt met zijn collega’s in Nature dat het beheer van de Europese bossen hun capaciteit om CO2 op te slaan niet noemenswaardig zal beïnvloeden. Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet een kwart van de afname van de CO2-concentratie in de atmosfeer komen van aangepast landbeheer. Voor de rest zijn we aangewezen op maatregelen om de uitstoot door mensen te beperken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content