Doneer uw hagelbollen aan de wetenschap

© Belga

Hebt u de hagelbollen van afgelopen weekend bewaard in de diepvries, dan kan u er nu de wetenschap een dienst mee bewijzen.

Wetenschappers van de Gentse Universiteit willen graag onbeschadigde en diepgevroren grote hagelbollen van de afgelopen onweders ophalen bij mensen thuis. De bollen kunnen gebruikt worden voor een internationaal onderzoeksproject rond hagelschade bij vliegtuigen. “De nieuwe materialen waaruit de meest recente, lichtgewicht vliegtuigen worden vervaardigd, zijn immers erg gevoelig aan beschadiging door de impact van grote hagelstenen”, zegt professor Patricia Verleysen (UGent).

Om dat probleem beter te begrijpen, worden aan de vakgroep Toegepaste Materiaalwetenschappen proeven uitgevoerd waarbij hagelbollen worden afgevuurd en de kracht bij impact wordt gemeten. “De bedoeling is te begrijpen hoe het ijs zich bij impact gedraagt, en wanneer (en waarom) de hagelbol gaat breken.” Met behulp van hogesnelheidscamera’s wordt heel nauwkeurig vastgelegd hoe het ijs bij heel hoge snelheden vervormt en faalt.

‘Gekweekte’ hagelbollen

“De experimenten laten toe om het mechanisch gedrag van een hagelbol nauwkeurig te beschrijven en te simuleren met computermodellen. Eens het gedrag van hagelbollen kan worden voorspeld, kunnen de onderzoekers ook nagaan hoeveel schade kan worden aangericht bij impact op bijvoorbeeld vliegtuigmotoren, auto-onderdelen, serres en andere constructies.”

De recente en intense hagelbuien blijken een unieke kans om het wetenschappelijk onderzoek vooruit te helpen, want het is bijzonder moeilijk om hagelbollen in het laboratorium te “kweken”. “Omdat ze door natuurlijke luchtlagen gaan, krijgen natuurlijke hagelbollen een structuur in schilletjes die vergelijkbaar is met een ajuin, en dat kunnen we niet namaken.”

Normaal worden de hagelbollen voor het onderzoek uit Denemarken gehaald, maar nu wil de UGent onbeschadigde en in afgesloten zak in een diepvries bewaarde Vlaamse hagelbollen vanaf drie centimeter diameter ophalen. Maandagmiddag liet al een zeventigtal mensen weten, vooral uit de streek rond Grimbergen, Sint-Niklaas en Wingene/Beernem, dat ze aan het project willen meewerken. Wie hagelbollen wil schenken, kan mailen naar info@vikar.be. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content