Doctoraat aan KU Leuven krijgt hoogst uitzonderlijk maximale score

De elektrische sportwagen van Tesla © Xinhua

Hoogst uitzonderlijk heeft de jury voor een doctoraat aan de KU Leuven de hoogste onderscheiding en felicitaties toegekend voor uitzonderlijke prestaties. De eer was weggelegd voor Stijn Vandael.

Stijn Vandael deed onderzoek naar de interactie tussen het elektriciteitsnet en het massaal opladen van elektrische voertuigen. Zijn bevindingen zijn toepasbaar voor miljoenen voertuigen wereldwijd, zo laat EnergyVille, het onderzoeksinstuut waar Vandael aan verbonden is, weten.

Vandael is als onderzoeker verbonden aan EnergyVille, het instituut dat vanuit Genk studiewerk verricht naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. Helemaal in dat thema verdedigde hij zopas zijn doctoraat aan de KU Leuven over innovatieve oplaadstrategieën voor elektrische wagens. Daarnaast is Vandael ook verbonden aan de onderzoeksgroep iMinds-DistriNet.

Het doctoraat is tot stand gekomen door een succesvolle samenwerking tussen het departement computerwetenschappen en elektrotechniek, benadrukt EnergyVille.

Elektrische wagen als opslagsysteem

Vandael onderzocht een oplaadstrategie die zo goedkoop en groen mogelijk is, afgestemd op de productie van het elektriciteitsnet, en toepasbaar op heel veel voertuigen tegelijkertijd. Het gaat in feite om de perfecte afstemming van de energie voor elektrische voertuigen en het elektriciteitsnet. ‘ “Door wereldwijde klimaatdoelstellingen en de toegenomen productie uit hernieuwbare bronnen zullen er in de toekomst meer en meer elektrische voertuigen in het straatbeeld verschijnen’, aldus Vandael. ‘”Dit opent mogelijkheden om elektrische voertuigen als een grootschalig opslagsysteem in te zetten.’

Co-promotor Geert Deconinck legt uit: ‘Als het opladen van elektrische voertuigen niet wordt gecoördineerd, zijn er ernstige problemen te verwachten voor het elektriciteitsnet. Met de voorgestelde oplossingen van Stijn Vandael, kan je niet alleen die problemen vermijden, maar ook nog eens geld verdienen, aangezien de energie slim wordt gebruikt.’

De kersverse doctor testte zijn systeem uitvoerig op een vloot van 10 elektrische voertuigen in de Verenigde Staten. Het heeft echter een schaalbaarheid naar miljoenen elektrische wagens. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content