Dit plastic komt uit de maag van 1 zeeschildpad

Onze hang en drang naar plastic is dodelijk voor de zeeschildpadden.

Onze zeeën en oceanen worden stilaan plastic vuilnisbelten. Zeehonden raken verstrikt in de drijvende plastic brij, schildpadden zien het afval aan als een dodelijke lekkernij.
We produceren met z’n allen jaarlijks meer dan 260 miljoen ton plastic. Een enorme hoeveelheid, waarvan bitter weinig in de vuilnisbak of recyclagecontainer belandt.

Een deel van het zwerfaval kwam door de jaren heen in zee terecht waardoor her en der in onze wateren en oceanen echte ‘afvaleilanden’ ontstonden.

Kunststofarchipel
Het grootste ‘afvaleiland’ ontdekten wetenschappers meer dan 10 geleden al in de ‘North Pacific Gyre’, een gebied in het noorden van de Stille Oceaan.

De ‘kunststofarchipel’ zou in omvang vergelijkbaar zijn met de Amerikaanse staat Texas en meer dan 3.5 miljoen stukken plastic bevatten. Denk aan balpendopjes, zeilen, ballonnen, vislijnen, touw, flessen, tandenborstels, enzovoort.

Milieuactivisten analyseren al jaren de maaginhoud van aangespoelde vissen en zeezoogdieren, waaronder schildpadden. Die laatste lijkt de strijd tegen het plastic nu te verliezen.

Zeeschildpadden en vooral de jongere exemplaren zien het zwerfafval vaak verkeerdelijk aan als lekkernij. Maar die vergissing kan voor het dier op termijn dodelijk zijn. Het dier verzwakt, er treden spijsverteringsproblemen op en uiteindelijk overlijdt het.

Uitwerpselen en maaginhoud
92 zeeschildpadden spoelden recentelijk aan op de kusten van de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul. In de magen van 50 van hen, werd een aanzienlijke hoeveelheid zwerfafval gevonden.

In Florida werd in de uitwerpselen van een groene zeeschildpad, die voor verzorging van maag- en darmproblemen, was opgenomen 74 verschillende plastic voorwerpen ontdekt.

Plastic is een kunststof die niet afbreekbaar is. Komt plastic in zee terecht dan breekt de zee ze door haar kracht vaak af in kleinere stukken of omgekeerd gaan ze samenklonteren door het verontreinigde zeewater.

Na verloop van tijd hechten zich ook vaak algen aan het zwerfafval waardoor het, naast de vogels en zeezoogdieren boven water, ook een prooi vormt voor die zeezoogdieren en waterorganismen die zelden aan het wateroppervlak komen.

Wegwerpcultuur
Onze hang en drang naar plastic is dodelijk voor alle soorten schildpadden waarschuwen biologen Colette Wabnitz van de British Columbia Universiteit en Wallace Nichols van de Academy of Sciences in Californië.

“De impact van de plastic afvalberg wordt zwaar onderschat.” De biologen dringen aan op nieuwe en andere verpakkingsmethodes en verwerpen de plastic ‘wegwerpcultuur’.

(INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content