‘De groene economie is een mythe’

© Filip Naudts

‘De groene economie is een mythe: economische groei en ecologie staan gewoon haaks op elkaar.’ Dat zeggen KU Leuven-onderzoekers Anneleen Kenis en Matthias Lievens.

Anneleen Kenis en Matthias Lievens zijn academische onderzoekers én sterk geëngageerde milieuactivisten. Samen schreven ze in hun schaarse vrije tijd ‘De mythe van de groene economie’, een boek over de ervaringen en ideeën die ze doorheen de jaren in verschillende milieubewegingen hebben opgedaan.

Centrale stelling in jullie boek is dat het een illusie is te denken dat het kapitalisme een naderende milieuramp kan voorkomen.

Matthias Lievens: Internationaal is er een beleidsfilosofie gegroeid over hoe je het klimaatprobleem moet aanpakken _ een beleidsfilosofie die wordt gepromoot door instellingen zoals de Europese Commissie, de OESO, de Wereldbank, belangrijke ngo’s, grote bedrijven en lobbyisten, en die de naam ‘groene economie’ heeft meegekregen. De kern van die groene economie zit vervat in de slogan ‘People, Planet, profit’, ofwel de gedachte dat je economische groei kunt verzoenen met de strijd tegen de klimaatverandering en met sociale rechtvaardigheid. Het verhaal van de groene economie klinkt weliswaar mooi, maar wij denken dat dit project zijn beloftes niet kan waarmaken. Er bestaan scherpe tegenstellingen tussen winst maken aan de ene kant, en sociale en klimaatdoelstellingen bereiken aan de andere kant. In die zin is die groene economie een mythe.

Anneleen Kenis: Lange tijd leek het te volstaan om groen te zijn. De eis van de meeste milieuactivisten was dat er een klimaatakkoord moest komen. Er moest iets gebeuren in plaats van niets, en nog liever een slecht akkoord dan helemaal geen akkoord. Denk aan slogans zoals ‘Act Now’, die je soms nog in betogingen ziet opduiken. Vandaag beseffen steeds meer mensen dat het niet zo simpel is en dat niet elke op het eerste gezicht groene maatregel ook een goede maatregel is.

Voor ons wat de klimaattop in Kopenhagen in dat verband een eyeopener. Wij konden ons niet vinden in het pakket dat op tafel lag. Wij geloven echt niet dat agrobrandstoffen, emissiehandel en dies meer, de oplossing zijn. (HR)

Het volledige interview met Anneleen Kenis en Matthias Lievens vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content