Het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences meldt dat muizen die gevoed werden met een door darmbacteriën versterkte granenmengeling minder angstig waren dan muizen die geen extra darmbacteriën toegediend kregen. De bacteriële overvloed bleek gelinkt aan veranderingen in de hoeveelheid chemische boodschappers in de hersenen. Muisjes die versterkte voeding hadden gekregen, produceerden ook minder stresshormonen tijdens stresstests.

De hamvraag is natuurlijk hoe de bacteriën dat effect op de hersenen realiseren. Het is duidelijk dat de bacteriële aanwezigheid via het zenuwstelsel de hersenen bereikt, maar hoe ze precies omgezet wordt in concrete chemische signalen is vooralsnog niet opgehelderd.

Daaraan kan onmiddellijk de kwestie gekoppeld worden of probiotica (door bacteriën versterkte voedingsmiddelen) een vergelijkbaar effect bij mensen hebben. De producenten ervan zullen ongetwijfeld beweren van wel, maar wetenschappers blijven voorzichtig en benadrukken dat muizen nog altijd geen mensen zijn. Verder onderzoek is dus vereist. (DD)

Het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences meldt dat muizen die gevoed werden met een door darmbacteriën versterkte granenmengeling minder angstig waren dan muizen die geen extra darmbacteriën toegediend kregen. De bacteriële overvloed bleek gelinkt aan veranderingen in de hoeveelheid chemische boodschappers in de hersenen. Muisjes die versterkte voeding hadden gekregen, produceerden ook minder stresshormonen tijdens stresstests. De hamvraag is natuurlijk hoe de bacteriën dat effect op de hersenen realiseren. Het is duidelijk dat de bacteriële aanwezigheid via het zenuwstelsel de hersenen bereikt, maar hoe ze precies omgezet wordt in concrete chemische signalen is vooralsnog niet opgehelderd. Daaraan kan onmiddellijk de kwestie gekoppeld worden of probiotica (door bacteriën versterkte voedingsmiddelen) een vergelijkbaar effect bij mensen hebben. De producenten ervan zullen ongetwijfeld beweren van wel, maar wetenschappers blijven voorzichtig en benadrukken dat muizen nog altijd geen mensen zijn. Verder onderzoek is dus vereist. (DD)