De Chinese autoriteiten hebben met succes een onbemande ruimtesonde opnieuw aan de grond gezet nadat die naar de maan en terug was gevlogen. Na de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie is China nog maar het derde land dat daarin slaagt.

Het was het eerste retourtje naar de maan in veertig jaar. De op 23 oktober gestarte testvlucht moest technologisch een nieuwe vlucht naar de maan in 2017 voorbereiden, waarbij het de bedoeling is dat deze Chang'e-5 op het maanoppervlak landt, stalen neemt en naar de Aarde terugkeert.

Fantastische foto's

Volgens het Chinese staatspersagentschap Xinhua landde de, op Chinese sociale netwerken "Kleine Vlucht" genoemde maar officieel naamloze ruimtesonde zaterdagochtend rond 06.15 uur plaatselijke tijd in de noordelijke regio Binnen-Mongolië. De robot dook aan 11,2 kilomter per seconde onze atmosfeer in, om daarna te vertragen en probleemloos in het vooropgestelde landingsgebied tegen de grond te smakken. Het toestel heeft in acht dagen tijd 840.000 kilometer afgelegd en vloog daarbij met succes rond de natuurlijke satelliet van onze planeet.

Volgens Xinhua heeft de sonde "fantastische foto's" van de Aarde en maan gemaakt. Het verste punt van de sonde tot onze planeet bedroeg zowat 413.000 kimlometer. Peking droomt ervan, wellicht na 2025, het eerste Aziatische land te zijn om een landgenoot op de maan te laten rondhuppelen.

In december slaagde China erin een robotjeep op de maan te zetten en die onderzoek te laten doen. (Belga/AVE)

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

De Chinese autoriteiten hebben met succes een onbemande ruimtesonde opnieuw aan de grond gezet nadat die naar de maan en terug was gevlogen. Na de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie is China nog maar het derde land dat daarin slaagt.Het was het eerste retourtje naar de maan in veertig jaar. De op 23 oktober gestarte testvlucht moest technologisch een nieuwe vlucht naar de maan in 2017 voorbereiden, waarbij het de bedoeling is dat deze Chang'e-5 op het maanoppervlak landt, stalen neemt en naar de Aarde terugkeert. Volgens het Chinese staatspersagentschap Xinhua landde de, op Chinese sociale netwerken "Kleine Vlucht" genoemde maar officieel naamloze ruimtesonde zaterdagochtend rond 06.15 uur plaatselijke tijd in de noordelijke regio Binnen-Mongolië. De robot dook aan 11,2 kilomter per seconde onze atmosfeer in, om daarna te vertragen en probleemloos in het vooropgestelde landingsgebied tegen de grond te smakken. Het toestel heeft in acht dagen tijd 840.000 kilometer afgelegd en vloog daarbij met succes rond de natuurlijke satelliet van onze planeet. Volgens Xinhua heeft de sonde "fantastische foto's" van de Aarde en maan gemaakt. Het verste punt van de sonde tot onze planeet bedroeg zowat 413.000 kimlometer. Peking droomt ervan, wellicht na 2025, het eerste Aziatische land te zijn om een landgenoot op de maan te laten rondhuppelen. In december slaagde China erin een robotjeep op de maan te zetten en die onderzoek te laten doen. (Belga/AVE)