Bij ratten werkt liefde ontnuchterend

© REUTERS

Oxytocine, ook wel eens het liefdes- en/of gezelligheidshormoon genoemd, werkt ontnuchterend bij ratten. Onderzoekers ga nu na of dat hormoon hetzelfde effect op mensen heeft, en of het kan ingezet worden bij ontwenningskuren.

Het onderzoek gebeurt aan de Universiteit van Sydney, en de Australische krant The Sydney Morning Herald bericht erover.

Oxytocine, dat bekendstaat als liefdeshormoon, speelt volgens de krant een veel bredere rol, en stimuleert onder meer de band tussen moeders en baby’s. Er wordt al langer onderzoek gevoerd naar de wisselwerking tussen het hormoon en alcohol.

Onderzoeker Michael Bowen en zijn team hebben nu bekeken wat het effect is van ocytocine op specifieke delen van het rattenbrein die onder de invloed staan van alcohol.

Zo goed als nuchter

De resultaten waren spectaculair. Ratten die oxytocine hadden toegediend gekregen voor ze een zware dosis alcohol naar binnen werkten (het rattenequivalent van een fles wijn in enkele uren, aldus Bowen), handelden alsof ze sober waren.

Hun gedrag was “virtueel niet te onderscheiden van een nuchter knaagdier”, aldus Bowen.

De ratten consumeerden ook minder alcohol na inname van oxytocine, op korte en lange termijn.

Volgens de Sydney Morning Herald zou een dronken rat met oxytocine het equivalent voor ratten van een rijtest kunnen doorstaan. Het alcoholniveau in het bloed blijft weliswaar op een strafbaar niveau.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content