Belgische onderzoekers werpen nieuw licht op strijd tegen malaria

© REUTERS

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) hebben vastgesteld dat de massale inzet van muggenmelk op niveau van een kleine gemeenschap onvoldoende helpt om malaria te verslaan. Menselijk gedrag blijkt het grootste obstakel te zijn.

In de oktobereditie van het vakblad The Lancet Infectious heeft de onderzoeksgroep onder leiding van Marc Coosemans vastgesteld dat het gebruik van sprays en lotions op dorpsniveau de overdracht van malaria onvoldoende verder omlaag brengt om de ziekte uit te roeien. Daarvoor was enkel het individuele effect van deze middelen bekend.

De studie vond plaats in de Cambodjaanse provincie Ratanakiri. De onderzoekers verdeelden 117 dorpen willekeurig in een interventiegroep die muggenwerende middelen kreeg en een controlegroep die een placebo kreeg. In totaal namen ongeveer 49.000 mensen tussen 2013 en 2015 aan de studie deel. Bij regelmatige screenings zagen de onderzoekers geen verschil in het aantal malariagevallen tussen de interventie- en controledorpen.

Bill en Melinda Gates

De antropologen deden ook onderzoek naar de impact van menselijk gedrag. Zij toonden aan dat het gratis ter beschikking gestelde muggenwerende middel door slechts 8 procent van de deelnemers geregeld werd gebruikt, hoewel 70 procent zelf aangaf het dagelijks te gebruiken.

‘De malariamug heeft zich ingesteld op insecticiden en we zien nu dat de ziekte voor een deel buiten de slaapuren en buitenshuis wordt overgedragen. Dat verhoogt de nood aan bedekkende kleding en muggenmelk’, zegt Coosemans.

Het onderzoek werd gesponsord door de Bill and Melinda Gates Foundation. Het fonds investeerde drie miljoen dollar in het onderzoek van Coosemans. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content