België in de greep van zware verkoudheden

Ondanks het zonnige weer van de voorbije dagen, zijn sommige mensen al weken aan een stuk aan het hoesten en het niezen.

Ondanks het zonnige weer van de voorbije dagen, wordt ons land geteisterd door een golf van zware verkoudheden.

In de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg wijt viroloog Marc Van Ranst de infecties aan de luchtwegen aan verschillende virussen en bacteriën. Normaal hebben die vijf tot zeven weken nodig om te genezen, maar de jongste weken krijgen de dokters geregeld mensen over de vloer die al enkele weken aan een stuk aan het hoesten en aan het niezen zijn.

Dat laatste kan volgens Van Ranst in sommige gevallen te maken hebben met de combinatie van een verkoudheid en een allergie. “Deze twee factoren versterken elkaar en veroorzaken dezelfde symptomen”, legt de viroloog uit.

Op dit ogenblik hangt er ook heel veel berkenstuifmeel in de lucht. Doordat het al een hele tijd niet geregend heeft, blijft het stuifmeel ook hangen. “Veel mensen krijgen hierdoor allergische reacties die op hun beurt de luchtwegen teisteren en ervoor zorgen dat een verkoudheid langer duurt. Uit de jongste gegevens blijkt wel dat de piek aan berkenstuifmeel over zijn hoogtepunt heen is”, aldus Van Ranst.

Rusten en wachten

Hoewel een verkoudheid erg lastig kan zijn, bestaan er geen echte remedies tegen. “Je kunt de symptomen alleen bestrijden om het leed wat te verzachten, bijvoorbeeld met een neusspray. Maar verder is het een kwestie van te rusten en te wachten tot het over is”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content