Barack Obama ontmoet de ‘grootmoeder van de mensheid’

Barack Obama en Lucy © Reuters

Ze had nog nooit van Barack Obama of van de Verenigde Staten gehoord en zei geen woord toen ze de president van Amerika ontmoette voor de aanvang van een staatsdiner in Ethiopië. Het gaat om fossiel Lucy.

Lucy, een 3,2 miljoen jaar oud lid van de Australopithecus afarensis is het meest complete skelet dat ooit ontdekt is van een vroege menselijke voorouder van de Homo sapiens. Die laatste is volgens wetenschappers ontstaan in Ethiopië.

Het fossiel, dat normaal bewaard wordt in het Nationaal Museum van Ethiopië, werd speciaal voor Barack Obama onder grote veiligheidsmaatregelen overgebracht naar het nationaal paleis waar een staatsdiner plaatsvond naar aanleiding van het bezoek aan Ethiopië van de Amerikaanse president. Obama is de eerste zittende president van de Verenigde Staten die Ethiopië aandoet.

Donald Trump

Obama mocht zelfs een van Lucy’s wervels aanraken, iets wat voor de meesten onder ons ondenkbaar is. De antropoloog Zeresenay Alemseged, die ook aanwezig was, zei dat Lucy aantoont dat alle mensen verbonden zijn. ‘Elke persoon, zelfs Donald Trump’, zo lachte hij.

Lucy had heel kleine hersenen, onderontwikkelde polsen, voeten en tanden en was slechts een meter groot. Ze is niettemin bekend geworden als de grootmoeder van de mensheid nadat ze in 1974 in de Ethiopische regio Afar werd opgegraven door paleoantropoloog Donald Johanson.

Op het moment van de vondst speelde Johanson een cassette met het Beatles-liedje ‘Lucy in the Sky with Diamonds’. Dat verklaart de naam van het skelet.

Fundamentele verbondenheid

De Amerikaanse president vertelde daarna op het staatsdiner aan de Ethiopische premier Hailemariam Desalegn dat Lucy ons eraan herinnert dat alle mensen op de wereld deel uitmaken van dezelfde menselijke familie. ‘Zo veel conflicten, droefenis en geweld doen zich in deze wereld voor, net omdat we dat vergeten zijn. We kijken naar oppervlakkige verschillen in plaats van de fundamentele verbondenheid te zien die we allemaal delen’, aldus Obama. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content