Enkele dagen terug werd de asteroïde 2014 RC pas ontdekt door de Catalina Sky Survey aan de universiteit van Arizona. Slechts een week later, zondag 7 september, zal de asteroïde onze planeet al heel dicht benaderen, maar 'veilig passeren', zo zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op Time.com.

Met eenvoudige telescoop te zien

'Heel dicht' gaat over een tiende van de afstand tussen de aarde en de maan, of ruw geschat 40.000 kilometer. Dat wil zeggen dat de asteroïde slechts enkele duizenden kilometers van de geosynchrone ring met vele weer- en communicatiesatellieten - zo'n 35.000 kilometer van de aarde - zal scheren.

De 2014 RC is naar schatting 18 meter groot, maar ondanks de nabijheid zal de asteroïde niet met het blote oog te zien zijn als het over Nieuw-Zeeland raast. Een eenvoudige telescoop is dan weer voldoende om het object aan de hemel te spotten.

Asteroïde zal nog terugkeren

'Het object lijkt geen bedreiging voor de aarde of satellieten te vormen, maar de nabijheid ervan maakt het voor onderzoekers mogelijk om meer te weten te komen over asteroïden', aldus de NASA in een statement.

Het mag dan wel de eerste keer zijn dat de 2014 RC gezien werd, het is niet de laatste. De baan van de asteroïde zal het object in de toekomst weer langs de aarde brengen. NASA stelt in het statement nog gerust dat 'er voor de toekomst geen bedreigend treffen werd geïdentificeerd'.

Enkele dagen terug werd de asteroïde 2014 RC pas ontdekt door de Catalina Sky Survey aan de universiteit van Arizona. Slechts een week later, zondag 7 september, zal de asteroïde onze planeet al heel dicht benaderen, maar 'veilig passeren', zo zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op Time.com. 'Heel dicht' gaat over een tiende van de afstand tussen de aarde en de maan, of ruw geschat 40.000 kilometer. Dat wil zeggen dat de asteroïde slechts enkele duizenden kilometers van de geosynchrone ring met vele weer- en communicatiesatellieten - zo'n 35.000 kilometer van de aarde - zal scheren.De 2014 RC is naar schatting 18 meter groot, maar ondanks de nabijheid zal de asteroïde niet met het blote oog te zien zijn als het over Nieuw-Zeeland raast. Een eenvoudige telescoop is dan weer voldoende om het object aan de hemel te spotten.'Het object lijkt geen bedreiging voor de aarde of satellieten te vormen, maar de nabijheid ervan maakt het voor onderzoekers mogelijk om meer te weten te komen over asteroïden', aldus de NASA in een statement.Het mag dan wel de eerste keer zijn dat de 2014 RC gezien werd, het is niet de laatste. De baan van de asteroïde zal het object in de toekomst weer langs de aarde brengen. NASA stelt in het statement nog gerust dat 'er voor de toekomst geen bedreigend treffen werd geïdentificeerd'.