Antiek papyrusfragment: Jezus was getrouwd

Wat in ‘De Da Vinci-code’ staat, zou wel eens waar kunnen zijn, zegt een Harvard-experte: volgens een pas ontdekt stukje papyrus uit de vierde eeuw zou Jezus een vrouw gehad hebben.

Het papyrusfragment is kleiner dan een naamkaartje en bevat acht onvolledige regels tekst in een oud Egyptisch dialect. “…Jezus zei tot hen: ‘Mijn vrouw…”, staat op regel vier. “…Zij zal mijn discipel mogen zijn…”, staat op de volgende.

Volgens professor Karen L. King van de Harvard-universiteit, een specialiste in het vroege christendom, is het stukje papyrus een zeer goeie aanwijzing dat Jezus wel degelijk getrouwd was. Dit is het enige bekende antieke tekstfragment waarin Jezus zelf expliciet naar zijn vrouw verwijst, zegt ze in de Amerikaanse krant The Boston Globe.

Maria Magdalena

King waarschuwt wel dat het definitieve bewijs nog niet geleverd is en dat er verder onderzoek moet volgen. Wat de tekst volgens King alvast aantoont, is dat vroege christenen geloofden dat Jezus een vrouw had. Dat zou Maria Magdalena geweest zijn, de eerste persoon die hem volgens de Bijbel zag na zijn verrijzenis.

De tekst weerspiegelt de debatten onder de eerste christenen over seksualiteit, huwelijk en celibaat, zegt King aan de Globe. “De hele vraag of Jezus nu wel of niet getrouwd was, kwam pas 150 jaar na zijn dood aan het oppervlak, toen de christenen debatteerden over de vraag of ze mochten trouwen of celibatair moesten blijven.”

Dynamiet
Vragen over het celibaat zijn explosief. Samenzweringstheorieën over hoe de katholieke kerk het bestaan van Jezus’ vrouw in de doofpot gestopt zou hebben, vormden de grondstof voor Dan Browns bestseller ‘De Da Vinci-code’ uit 2003.

King behandelt haar papyrusfragment dan ook alsof het een stukje theologisch dynamiet is. Het zit achter loodglas en slechts drie journalisten (één van de Globe, één van de New York Times en één van Harvard Magazine) mochten het zien.

King presenteert haar bevindingen deze week op een wetenschappelijke conferentie in Rome over het antieke Koptische christendom. Of haar carrière nu voorgoed gemaakt is, betwijfelt ze in de Globe. “Als het een vervalsing blijkt, is je carrière gekraakt.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content